Financiën lokale overheden aan de betere hand

(tijd-nieuwslijn) - De lokale financiën zijn terug aan de betere hand. Twee jaar geleden luidde Dexia de alarmbel omdat de lokale financiën dreigden te ontsporen door de politiehervorming en de liberalisering van de energiemarkt. De verbetering komt er nadat de federale overheid de dotaties verhoogde en enkele gemeenten de belastingen optrokken. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Dexia naar de lokale financiën in België.

Dexia, dat in België in de financiering van lokale overheden een marktaandeel heeft van 85%, analyseert jaarlijks de begrotingen en jaarverslagen van de gemeenten en intercommunales. De uitgaven stegen in 2003 (op basis van de begrotingen) met 2,9%, wat minder is dan de 4%-stijging van het jaar daarvoor en de 5,4% in 2001. De ontvangsten daarentegen namen met 4,1% toe tegenover 5% het jaar ervoor. De belastingen stegen gemiddeld met 4,4% terwijl de bijdragen uit het gemeentefonds met 11,6% stegen. In Vlaanderen verhoogden 22% van de gemeenten de belastingen en in Wallonië 14% van de gemeenten.

Dexia onderzocht ook het effect van de politiehervorming op de lokale gemeenten en besluit dat globaal de hervorming neutraal is voor de gemeenten. De belangrijkste hinderpaal voor de gemeenten is de liberalisering van de energiemarkt. Vooral in Vlaanderen is het probleem het grootst omdat de Vlaamse gemeenten naar verhouding veel meer dividendinkomsten uit de energie-intercommunales halen. Het valt af te wachten hoe die dividenden zullen evolueren na de liberalisering. Vlaanderen heeft dan wel weer de gezondste lokale financiën. Globaal zijn de begrotingen in evenwicht terwijl er in Wallonië nog een terkort is van 1,4%.

Voor het resultaat van Dexia zelf zijn die cijfers niet zo belangrijk. "De verbetering van het resultaat van onze hoofdactiviteit, de financiering van lokale overheden, halen we vooral uit het aanbieden van nieuwe producten. De evolutie van de lokale financiën speelt daar een minder belangrijke rol in. Met een marktaandeel van 85% is het ook moeilijk dat nog verder uit te breiden", zegt een woordvoerder.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud