Financiering ziekteverzekering zelfstandigen in gedrang

Nu de vorming van een nieuwe regering uitblijft, dreigt er een probleem met de financiering van de uitbreiding van de ziekteverzekering voor alle zelfstandigen, schrijft De Standaard woensdag. Voor "kleine risico's" is een koninklijk besluit nodig van een nieuwe regering.

(belga) Op 1 januari 2008 zullen alle zelfstandigen ook verplicht verzekerd zijn voor de zogenaamde kleine risico's (zoals doktersbezoeken) in de ziekteverzekering. De uitbreiding van de sociale zekerheid voor zelfstandigen wordt gefinancierd met bijdragen van de zelfstandigen zelf. Een koninklijk besluit over de manier waarop dat in zijn werk zou gaan, is er nog niet. Daardoor dreigt vanaf 1 januari een gat van 350 tot 365 miljoen euro in de begroting, bevestigt het aftredende kabinet van de minister van Begroting, Freya Van den Bossche (sp.a).

Volgens Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van de zelfstandigenorganisatie Unizo, dwarsboomde de PS op de valreep van de vorige paarse regering de beslissing voor de financiering van het nieuwe systeem. Toch is het KB voor Van Eetvelt nu niet het belangrijkste. "De regionalisering van cruciale bevoegdheden voor onze economie, zoals het arbeidsmarktbeleid, staat nu voorop", zegt hij in de krant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud