Fiscaal regeringsplan stuit op weerstand werkgevers

De plannen van de federale regering om de fiscale aftrekbaarheid van de gewestelijke belastingen te schrappen, lokt negatieve reacties uit bij de werkgeversorganisaties.

Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO in gesprek met minister van Begroting Freya Van den Bossche: Foto Belga

(belga) - 'Onaanvaardbaar', is de reactie bij Unizo, 'onlogisch' luidt het bij het VBO.

Voor het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn de plannen van de regering niet logisch. Volgens gedelegeerd bestuurder Rudi Thomaes gaan de plannen in tegen de internationale tendens om een meer ondernemingsvriendelijke fiscaliteit tot stand te brengen. 'Een flink deel van het goed nieuws die de notionele intrestaftrek bracht, dreigt zo te worden tenietgedaan', waarschuwt Thomaes. 'Dit gaat in tegen de internationale tendens en tegen de Belgische strategie'.

Evenmin logisch voor het VBO is het feit dat resultaatsonafhankelijke belastingen niet meer aftrekbaar zijn. 'Voor alle ondernemingen is dit slecht nieuws, maar in het bijzonder voor jonge bedrijven en bedrijven die het niet gemakkelijk hebben', aldus Thomaes.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) stelt dat het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid van de gewestelijke belastingen het Vlaamse bedrijfsleven ruim 100 miljoen euro zal kosten. 'Onaanvaardbaar', zegt Unizo. Het zou Vlaanderen als investeringsregio zwaar achteruitslaan, weet de KMO-organisatie. 'Aan het basisprincipe van de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfskosten kan in geen geval geraakt worden', luidt het nog bij Unizo.

Nog volgens Unizo zullen de hogere lasten voor ondernemingen de loononderhandelingen bemoeilijken. Ook bij het VBO luidt het dat de beslissing invloed zal hebben op het loonoverleg. 'Eerst is er de verhoging van de abonnementen, nu het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid. Elke euro erbij is een bedreiging van de competitiviteit', zegt Thomaes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud