Fiscus steeds meer achterop

Na de vertraging bij de afrekening van de inkomstenbelastingen en de rekenfout van 800 miljoen euro, zijn er nu ook problemen bij de rulingdienst. De behandeling van de dossiers voor fiscale regularisatie verloopt zeer traag.

(tijd) Sommige aanvragers moeten meer dan vier maanden op een antwoord wachten. Nochtans werden veel minder dossiers ingediend dan verwacht. De fiscale regularisatie sluit aan bij de fiscale amnestie of de eenmalige bevrijdende aangifte uit 2004.

Zwart of grijs geld op een buitenlandse rekening kon toen tegen een zacht prijsje wit worden gemaakt. Sinds midden maart kunnen particulieren, maar ook bedrijven, bij het Contactpunt Regularisaties van de dienst Voorafgaande Beslissingen (Rulingdienst) een aangifte indienen voor fiscale regularisatie. Die dienst berekent hoeveel ontdoken belasting verschuldigd is. Volgens de wet moet de aangever binnen 30 dagen vernemen of zijn aangifte ontvankelijk is en hoeveel hij moet betalen. Maar uit een antwoord van minister van Financiƫn Didier Reynders (MR) op een parlementaire vraag van Melchior Wathelet (cdH) blijkt dat veel aangevers veel langer moeten wachten. Wathelet meent te weten van een aanvraag die werd ingediend in juni, maar nog steeds niet is afgehandeld.

Reynders bevestigde de vertragingen. Van de 1.292 dossiers die zijn ingediend, zijn nog maar 461 attesten afgeleverd. 'Veel aanvragen zijn fout of onvolledig', stelt Reynders. Bovendien zijn sommige dossier zeer complex. Zo verwijst de vicepremier naar de regularisatie van buitenlandse onroerende inkomsten.

Extra personeelOm vaart te zetten achter de behandeling van de dossiers belooft Reynders extra personeel aan te trekken. Het zou gaan om acht man extra man. In tegenstelling tot de fiscale amnestie, waar de banken met honderden mensen op de dossiers werkten, zijn het nu ambtenaren die de dossiers moeten controleren. 'Je kan moeilijk 100 ambtenaren zetten op de dossiers voor fiscale regularisatie', klinkt het in liberale regeringskringen. 'Het zou bovendien niet slecht zijn indien de aanvragers een beroep zouden doen op een fiscaal adviseur vooraleer een dossier in te dienen.'

Zoals bekend is de fiscale regularisatie of de fiscale amnestie bis geen succes. Sinds 15 september werden nog maar 103 extra dossiers ingediend. Toen bedroeg de opbrengst voor de staat nog geen 5 miljoen euro. De fiscale amnestie bracht bijna 500 miljoen euro op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud