'Flitspalen besparen Vlaanderen jaarlijks 350 miljoen euro'

Flitspalen besparen Vlaanderen 350 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Steunpunt Verkeersveiligheid, verbonden aan de Universiteit Hasselt. Het is de eerste studie in Vlaanderen naar het rendement van onbemande camera's.

(belga) Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Op een kruispunt met een onbemande camera daalt het aantal ongevallen met 14 procent, zo blijkt uit onderzoek. Het aantal letselongevallen vermindert zelfs met 27 procent. Die daling betekent een enorme besparing voor de maatschappij.

"De onkostenfactuur wordt aanzienlijk kleiner, " bevestigt onderzoeker Bram De Brabander van het Steunpunt Verkeersveiligheid. "Politie en brandweer moeten minder vaak uitrukken, de medische kosten voor verkeersslachtoffers dalen, de schade aan het privaat en openbaar bezit wordt teruggedrongen, er zijn minder gerechtskosten, enzovoort."

Voor de periode 2005-2014 werd berekend dat 208.000 euro nodig is voor de plaatsing en het onderhoud van onbemande camera's per kruispunt. Tijdens dezelfde periode wordt er 6,4 miljoen euro of dertig keer zoveel uitgespaard. In totaal zijn de flitspalen op 551 Vlaamse kruispunten dus goed voor een besparing van 350 miljoen euro per jaar.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud