'Focus op fundamentele zaken'

N-VA-voorzitter Bart De Wever verantwoordde zondag in de Kamer waarom zijn partij niet in deze interim-regering stapt. "Wanneer het om fundamentele zaken gaat, willen we er wel bij zijn. Maar dringende zaken kunnen anderen ook doen", verklaarde hij. De Wever wees er ook op dat N-VA bezorgd is over het afloop van het debat over de staatshervorming.

(belga) - Vijf van de zes N-VA-kamerleden keuren later op de dag de motie van vertrouwen in de regering mee goed. Eén parlementslid mag zich symbolisch onthouden en zo de bezorgdheid van de partij over de goede afloop van het communautair verhaal veruiterlijken.
Wie dat gaat doen, maakten de N-VA'ers per opbod uit. De zes kamerleden staken elk een bepaald bedrag in een envelop en verzamelden zo samen 2.000 euro voor Music for Life, de liefdadigheidsactie van Studio Brussel. Aangezien Sarah Smeyers het meeste bood, mag zij zich straks bij de stemming onthouden.
De Wever bevestigde dat zijn partij mee gaat onderhandelen in de Groep van 12. Hij liet donderdag al weten voorlopig zelf mee aan tafel te gaan zitten.
"Wij zijn blij met de tweederdemeerderheid, maar beseffen dat we starten met lege handen en vanaf nul", luidde het.

Adecco-regering


Tijdens zijn tussenkomst had Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet het over een Adecco-regering. "Het is immers een interim-job van 90 dagen". Volgens het groene kamerlid is het dan ook weinig waarschijnlijk dat op zo'n korte periode iets fundamenteels zal gebeuren voor het milieu of de koopkracht van de mensen.
Nollet verweet de meerderheidspartijen meer oog te hebben gehad voor de postjes dan voor de inhoud. "Er is een regering op de been gebracht zonder ook maar één vergadering met de vijf partijvoorzitters", stelde hij.
Ook de PS kreeg ervan langs, omdat die partij er volgens Ecolo niet in geslaagd is om de inhoud van de oranje-blauwe deelakkoorden te wijzigen. Niet op het vlak van Kyoto en niet op het vlak van de opsluiting van minderjarigen in gesloten centra, stelde Nollet, al gaf de fractieleider ook toe dat het echte werk pas over drie maanden begint.
MR-fractieleider Daniel Bacquelaine benadrukte zondag de eenheid binnen de liberale familie. Die zal volgens hem ook de sokkel vormen voor de staatshervorming.
De Franstalige liberaal toonde zich sceptisch over de machtsovername van Yves Leterme op 23 maart. "Eerste minister, u heeft de voorbije weken getoond dat u in staat bent te verrijzen. Uw regering wordt geboren op Kerstmis en zal stervan op Pasen. Daar zit een zekere historische logica in. Maar de politieke waarnemers zullen eind maart zeer aandachtig zijn op de derde dag", luidde het subtiel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud