Formatie: maandag meer klaarheid ivm cijfers en communautaire

Formateur Yves Leterme gaat de onderhandelaars maandag de eerste resultaten meedelen van zijn biechtstoelprocedure over de staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft hij vrijdag op een persconferentie gezegd. Maandag zal er ook al meer duidelijkheid zijn over de begroting 2007.

(belga) Formateur Leterme bracht vrijdag om 14.00 uur bij de koning voor de eerste keer verslag uit over de regeringsonderhandelingen die dinsdag van start gingen. Na afloop riep hij op kasteel Hertoginnedal de pers bijeen.

Veel nieuws viel echter niet te rapen op de persconferentie. Leterme bracht verslag uit over 3,5 dagen onderhandelen, waarbij eigenlijk alleen de eerste hoofdstukken van de formateursnota werden doorgenomen en alle partijen hun opmerkingen mochten formuleren. Pas wanneer de tweede lezing wordt aangevat, worden de echte knopen doorgehakt.

De knelpunten worden nu eerst consequent naar een werkgroep doorverwezen. Er zijn ondertussen al werkgroepen aan het werk over de begroting, onderzoek en innovatie, de concurrentiekracht van de economie, het bevorderen van het ondernemerschap, de harmonisering van de verschilllende banenplannen, fiscaliteit, sociale uitkeringen en de hervorming van het pensioenstelsel.

De werkgroep begroting leverde al een eerste nota af over de huidige budgettaire situatie. Leterme gaat die vrijdagavond en zaterdagvoormiddag onder de loep nemen en brengt er maandag verslag over uit aan de onderhandelaars. De Tijd schreef donderdag dat er voor dit jaar een tekort zou zijn tussen 1,5 en 2,6 miljard euro, afhankelijk van de uitvoering van de eenmalige maatregelen die paars had voorzien.

Leterme kwam ook nog eens terug op de heisa rond het principeakkoord over een verlaging van de personenbelasting, een voorwaarde voor de liberalen om tot de regering toe te treden. Volgens de formateur is er altijd een akkoord geweest. Dergelijk akkoord is er ook over het gefaseerd welvaartsvast maken van de sociale uitkeringen, vooral een eis van CD&V/N-VA en cdH. Maar, over de modaliteiten en budgettaire kost van de maatregelen moet nog onderhandeld worden, benadrukte Leterme.

Momenteel zitten de onderhandelaars aan het hoofdstuk over de arbeidsmarkt. Volgens Leterme werd hierover al diepgaand gediscussieerd, met onder meer een debat van 2,5 uur over de werkloosheidsuitkeringen. Open Vld staat naar verluidt alleen met haar eis om die te beperken in de tijd. Leterme beklemtoonde hierover dat de partijen over de doelstelling het vrijwel eens zijn en dat via de toepassing van de bestaande wetgeving vrijwel hetzelfde kan worden bereikt als wat de Vlaamse liberalen willen. De discussie over de arbeidsmarkt gaat volgende week nog voort.

Leterme begon donderdag zijn bilaterale contacten al over de staatshervorming en BHV. Hij nam cdH-voorzitster Joëlle Milquet en MR-voorzitter Didier Reynders al onder vier ogen. Vrijdag en dit weekend volgen de andere partijvoorzitters. "Zondagavond sluit ik mijn biechtstoel", stelde Leterme. Hij brengt hierover maandag brengt bij de centrale onderhandelingsgroep verslag uit en zal hij een voorstel doen over de verder te volgen procedure en timing.

Leterme kreeg vrij veel vragen over de sfeer op Hergonnedal. Hij gaf toe dat de onderhandelaars elkaar nog wat moeten leren kennen en het vertrouwen nog moet groeien. Maar dat heeft volgens hem veel te maken met het feit dat rond de tafel twee partijen zitten die uit de oppositie komen en twee andere die in de meerderheid zaten. Het is normaal dat dit wat tijd vraagt, luidde het.

Met een mislukking houdt de formateur geen rekening. "Ik werk hard en werk om te slagen", zei hij. Leterme liet ook verstaan dat bij de partijen de wil er is om vooruit te gaan. Hoe lang de onderhandelingen kunnen duren, daar durfde de formateur niet op te antwoorden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud