Formatie: oranje-blauw wil meer jobs creëren dan paars

De oranje-blauwe onderhandelaars zetten zaterdag tot in de vooravond de discussie over het sociaal-economische luik uit het toekomstige regeerakkoord voort. Ze raakten het over enkele dossiers al eens. Ondertussen verklaarde formateur Yves Leterme op de VRT dat hij pas over Brussel-Halle-Vilvoorde aan tafel gaat zitten wanneer hij zeker is dat een akkoord mogelijk is.

(belga) - De onderhandelaars sneden vrijdag al de eerste twee luiken aan van het hoofdstuk over de arbeidsmarkt en ondernemen. De eerste lezing van het eerste luik - over ondernemerschap, innovatie en het investeringsklimaat - is zo goed als afgerond, maar dat wil niet zeggen dat er al een akkoord over bestaat. Zowat de helft van de tekst staat naar verluidt nog tussen haakjes.

Het tweede luik, over de arbeidsmarkt, is ook een vette kluif. De discussie daarover verliep naar verluidt ook stroef.

De toppolitici zetten zaterdag vanaf 9.00 uur het debat over dit luik verder. In de omgeving van de formateur viel te vernemen dat er vooruitgang wordt geboekt en over een aantal dossiers al overeenstemming bestaat.

Zo raakten de mogelijk toekomstige coalitiepartners het bijvoorbeeld eens over een nieuw loopbaanbeleid, met maatregelen die de hele carrière overspannen en onder meer de relatie tussen arbeid en gezin moeten verbeteren.

Daarnaast werd beslist dat er in het voorjaar van 2008 een werkgelegenheidsconferentie wordt georganiseerd. Het is de ambitie van oranje-blauw om meer jobs te creëren dan de voorbije jaren het geval was. Het moet daarbij om echte jobs gaan, in de economie en industrie. Gesubsideerde banen, zoals het geval is voor dienstenchequebanen, zouden niet meegerekend worden.

Tot slot ziet het ernaar uit dat elke gemeenschap een eigen wettelijke feestdag zal mogen kiezen. Tot nu toe is 11 juli (Vlaanderen) of 27 september (Franse gemeenschap) nog altijd geen wettelijke feestdag.

In de namiddag zetten de onderhandelaars de discussie over de arbeidsmarkt voort. Nadien vertrekken verschillende onderhandelaars immers naar Luik om er de voetbalmatch Standard-KV Mechelen te gaan bekijken.

Zondag vinden alleen maar bilaterale contacten plaats. Maandag, dinsdag en woensdag wordt dan opnieuw volop plenair vergaderd.

Ook al spreken de onderhandelaars formeel niet over de staatshervorming en BHV, blijft het communautaire spook hen permanent achtervolgen. Zaterdag zetten de voorzitters van CD&V en N-VA Jo Vandeurzen en Bart De Wever de formateur onder druk om tegen 7 november een doorbraak te realiseren. "Dat is de rol van een partijvoorzitter", verklaarde Leterme aan VRT. Hij zei ook dat BHV nog niet op tafel is gekomen en dat ook niet zal gebeuren zolang er geen uitzicht is op een akkoord. Eerder spoorde ook Open Vld Leterme al aan om snel werk te maken van het communautaire.

Foto (Belga):Formateur Yves Leterme

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud