Fortis-commissie komt pas zondag terug samen

Commissievoorzitter Bart Tommelein ©BELGA

De Fortis-onderzoekscommissie zit pas zondag terug bijeen. Eerst gaat commissievoorzitter Bart Tommelein met de experts van de commissie een knelpuntennota schrijven met daarin de lancunes en onvolkomendheden van het onderzoek.

(belga) - De vergadering van de onderzoekscommissie achter gesloten deuren ging om 17 uur van start en duurde uiteindelijk tot omstreeks 23.00 uur. Onderwerp was de brief van de voorzitter van de kamer bij het Brusselse hof van beroep die bezig is met het tuchtdossier in de Fortis-zaak. Daarin stond dat sommige getuigenissen die in de Kamer in openbare zitting werden gedaan, op essentiële punten niet stroken met verklaringen in het tuchtonderzoek.

Na de vergadering, die tot tweemaal toe werd geschorst, stelde voorzitter Tommelein dat het op basis van een aantal feiten te vroeg is om tot de orde van de dag over te gaan. In plaats van met de commissie zoals eerst gepland naar Oostende af te reizen, gaat hij vrijdag en zaterdag hij met de experts van de commissie en de administratie van de Kamer aan de slag om een oplijsting te maken van de lancunes en onvolkomendheden die er nog zijn.

Zondag komt dan eerst nog het Bureau van de onderzoekscommissie samen. Vanaf zondagmiddag kan de voltallige commissie dan starten met de bespreking van haar eindverslag. Mogelijk gaan die werkzaamheden maandag en dinsdag nog voort. Het is de bedoeling dat het verslag donderdag in de plenaire Kamer kan worden gestemd.

Servais Verherstraeten (CD&V) stelde dat de commissie gebotst is op haar limieten. "Elke onderzoekscommissie heeft haar limieten, maar bij deze waren die nog iets sterker", aldus Verherstraeten. De Vlaamse christendemocraat verwijst daarbij naar de samenloop met het gerechtelijk onderzoek. "Het is ook de eerste keer dat we worden bestookt met brieven vanuit de magistratuur", luidde het. Volgens hem is het de ambitie om donderdag met een goed rapport met goede aanbevelingen te komen.

Renaat Landuyt (sp.a) noemde het goed dat Tommelein de zaak goed wil voorbereiden opdat er goed kan worden gediscussieerd. De verslaggever van de commissie waarschuwde evenwel niet te hopen dat de voorzitter "niet begint te komen met alle mogelijke argumenten om te zeggen dat we een slecht rapport zullen afleveren".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud