Fortis-commissie stuit op verzet van rechters

Guy Delvoie, de voorzitter van het Brusselse hof van beroep ©BELGA

De voorzitter van het Brusselse hof van beroep, Guy Delvoie, ziet een nieuwe audit naar de werking van zijn hof niet zitten. Dat zou geldverspilling zijn, meent Delvoie. De audit is een van de aanbevelingen van de Fortis-onderzoekscommissie, naar aanleiding van de ruzie tussen de Brusselse raadsheren die het Fortis-arrest moesten vellen.

(tijd) - Het was een van de duidelijkste aanbevelingen van de Fortis-onderzoekscommissie: 'De werking van het hof van beroep in Brussel moet worden doorgelicht.' En de resultaten moeten al voor het jaareinde de Kamercommissie Justitie bereiken.

Maar de voorzitter van het Brusselse hof van beroep ziet zo'n audit niet zitten. 'Een audit wegens het zogenaamd slecht functioneren van het Brusselse hof van beroep? Dat leidt de Fortis-commissie af uit één uit de hand gelopen beraad over één arrest. Daarbij is een rechter in de fout gegaan, de toekomst zal uitwijzen wie. Maar daar beperkt het probleem zich dus toe', stelt Guy Delvoie in een gesprek met De Tijd.

'Drie rechters die 'collegiaal' beslissingen moeten nemen, botsen wel eens. Maar dergelijke ruzies op de werkvloer doen doorgaans geen regeringen vallen. Ze halen meestal zelfs de kranten niet. Dat soort problemen lossen we intern op, zoals het hoort. Als het parlement daarover een audit wil, geen probleem. Maar als het parlement opnieuw een grootscheeps onderzoek wil, terwijl er hier al twee zijn uitgevoerd - en de laatste audit amper een jaar geleden is gevalideerd - zal dat niets bijbrengen. Dan vraag ik me toch af of de overheidsgelden nuttig worden besteed en of de behandeling van de rechtszaken daardoor geen vertraging oploopt.'

Delvoie herinnert de parlementsleden eraan dat de laatste audit van het Brusselse hof van beroep anderhalf jaar geduurd heeft. 'Dat vergde een enorme investering aan mensen en middelen. Ik ben de eerste om te zeggen dat er duidelijkere regels moeten komen over hoe rechters in een beraad moeten functioneren. Maar een nieuwe grote audit? Laat die kelk aan ons voorbijgaan', stelt Delvoie.

'We hebben vastgesteld dat er wat fout loopt in het belangrijkste hof van beroep van ons land', stelt Renaat Landuyt (sp.a), rapporteur van de Fortis-commissie in een reactie. 'Voorzitter Delvoie moet begrijpen dat het ook een dure affaire is dat een hof van beroep niet goed functioneert. Ik begrijp niet dat hij een audit niet ziet zitten: elke goede manager zou blij zijn met extra informatie. We moeten de druk op Delvoie hoog houden.'

LB/EC

Volg ook onze blog

Sinds zaterdag 28 maart vindt u in de krant een zesdelige artikelenreeks waarin de top van de Belgische justitie aan het woord komt over de zaak Fortis. Zo spraken we onder andere met de voorzitter van het Brusselse hof van beroep, de intussen befaamde Guy Delvoie, met de Gentse procureur-generaal Frank Schins, de topman van de federale gerechtelijke politie, Paul Van Thielen, de voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Marc Bossuyt en met Stefaan De Clerck, de minister van Justitie zelf.

Elke dag mag u ook een blogpost verwachten op De Zaak-Justitie. Telkens vindt u daar een commentaar over het onderwerp van de dag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud