Advertentie

Fortis-onderzoekscommissie gaat door

Commissievoorzitter Bart Tommelein van Open VLD (foto belga) ©BELGA

De Fortis-onderzoekscommissie gaat door. Er wordt gezocht naar twee magistraten die de commissie zullen bijstaan. Dat hebben de leden van de onderzoekscommissie maandagnamiddag afgesproken achter gesloten deuren.

(belga) - De commissie moet uitmaken of de scheiding der machten geschonden werd in het gerechtelijke dossier rond Fortis. Vier deskundigen die voor de commissie een rapport opstelden, zeiden dat de commissie beter de werkzaamheden opschort of stopzet, om niet in het vaarwater te komen van lopende gerechtelijke of tuchtrechtelijke procedures. Die experten hebben intussen ontslag genomen.

De commissieleden moesten maandag beslissen hoe het verder moet. Achter gesloten deuren is beslist dat er twee magistraten aangezocht zullen worden om de commissie te begeleiden. Commissievoorzitter Bart Tommelein (Open Vld) zal daarvoor de nodige contacten leggen.

Wanneer die experten zouden kunnen starten, is nog niet duidelijk. Maar mogelijk komt de commissie woensdag terug bijeen.
Normaal gezien moet de commissie haar werkzaamheden afronden tegen 15 maart. "We hebben beslist dat we doorwerken, zonder vertragingsmanoeuvers. Dit wordt geen doofpot, " zei commissievoorzitter Bart Tommelein.

Ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten vindt die deadline nog haalbaar. "De experts-magistraten moeten ons helpen om snel feitenonderzoek te doen", zei hij maandag.

De Vlaamse oppositiepartijen zijn daar sceptischer over. "Mij lijkt dat niet haalbaar", zegt Vlaams Belang'er Gerolf Annemans. "Maar laat ons snel werken". Voor sp.a'er Renaat Landuyt is maandag "zeker niet beslist om het tempo op te drijven".

En Jean-Marie Dedecker (LDD) gelooft ook niet dat de deadline nog gehaald wordt. Hij zegt dat alles wat beslist is enkel de bedoeling heeft om de zaak te rekken. "Het carnaval is niet in Aalst, maar hier".

Tot op vandaag wou de MR het besluit van de vier experten volgen en de werkzaamheden van de commissie opzeggen. De Franstalige liberalen plooien nu toch. Daniel Bacquelaine zei echter dat hij rekening zal bijven houden met de conclusies van de vier eerdere experten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud