Advertentie

Fortis-onderzoekscommissie stelt vier experts aan

Bart Tommelein (Open VLD) ©BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie over de politieke inmenging in de Fortis-processen heeft vier experts aangeduid. De twee Vlamingen zijn Frans Vanistendael (KULeuven) en Jean Dujardin (UGent/VUB). Zij krijgen drie weken om een voorbereidend verslag te schrijven over de contacten tussen de vorige regering-Leterme en de Fortis-magistraten.

(tijd/belga) - De meerderheidspartijen waren het gisteren al eens geraakt over de vier namen, maar de onderzoekscommissie heeft ze vandaag officieel aangesteld. Het moesten academici zijn, geen magistraten was eerder al overeengekomen. En wat meteen in het oog springt is de evenwichtige politieke verdeling: twee Vlamingen/twee franstaligen en telkens twee vrijzinnigen en twee uit de katholieke zuil.

Aan Vlaamse zijde gaat het om Frans Vanistendael, specialist in belastingrecht. Hij begon in 1977 als gewoon hoogleraar aan de Leuvense Faculteit Rechtsgeleerdheid. Die leidde hij als decaan van 1999 tot 2005. Vanistendael maakte deel uit van de Hoge Raad voor Financiën en was ook Koninklijk Commissaris voor de Hervorming van de Fiscaliteit (1985-87). In 2007 ging hij met emeritaat en sindsdien is hij directeur van het International Bureau for Fiscal Documentation in Amsterdam.

De tweede Vlaming is Jean Dujardin, professor emiritus Publiek Recht aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij schreef al verschillende overzichtswerken, onder andere met ex-sp.a-voorzitter Johan Van de Lanotte over het Belgisch administratief recht.

De twee franstalige experts zijn UCL-professor juridisch recht Jean-François Van Drooghenbroeck en ULg-professor strafrecht Adrien Masset. Die laatste is vooral bekend als advocaat in ophefmakende strafzaken, zoals het KBLux-dossier, de omkoopaffaires rond het stadsbestuur van Charleroi en de genocideklacht tegen voormalig Israëlisch premier Ariel Sharon.

De voorzitter van de onderzoekscommissie, Bart Tommelein (Open VLD), gaat vrijdag met de experts en een aantal ambtenaren samenzitten om te kijken hoe de komende weken praktisch moet worden gewerkt. Volgende maandag om 14.15 uur legt hij een en ander voor aan de commissie.

Vandaag heeft Tommelein ook nog een onderhoud met Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) om er over te waken dat de onderzoekscommissie niet in het vaarwater komt met het lopende strafonderzoek tegen de raadsheer die via haar echtgenoot het kabinet-Leterme zou hebben getipt over het nakende Fortis-arrest.

Tot slot houdt Tommelein vast aan de strikte timing dat de onderzoekscommissie al klaar moet zijn voor de paasvakantie.

Lars Bové

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud