Fortis-vonnis van De Tandt verdacht

Francine De Tandt ©BELGA

Het corruptieschandaal rond Francine De Tandt, de geschorste voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, heeft ook betrekking op de rechtszaak over de verkoop van Fortis. 'Er is inderdaad een luik over Fortis', bevestigt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Dat schrijft De Tijd.

(tijd/belga) - Wat De Tandt volgens de Brusselse recherche precies mispeuterd zou hebben in de zaak-Fortis weigerde de minister vrijdag te verduidelijken.

Al de dag zelf dat De Tandt haar vonnis uitsprak in de Fortis-zaak werd in de wandelgangen van de Brusselse handelsrechtbank gefluisterd dat de rechtbankvoorzitster zich liet manipuleren door bepaalde advocaten. De parlementaire onderzoekscommissie die de beïnvloeding van de Fortis-processen onderzocht, spitte de aantijging niet uit. De Tandt heeft de geruchten altijd ontkend.

De Tandt sprak zich in november vorig jaar in eerste aanleg uit over de ontmanteling van Fortis, na een kort geding van misnoegde Fortis-aandeelhouders die werden verdedigd door advocaat Mischaël Modrikamen. Maar ze draaide de opdeling van de financiële groep niet terug. Modrikamen trok naar het hof van beroep waar hij wel zijn slag thuishaalde. Dat leidde tot nieuwe onderhandelingen met BNP Paribas, de koper van Fortis Bank, en diverse algemene vergaderingen van aandeelhouders. 

Het is voorlopig onduidelijk of de affaire-De Tandt een invloed kan hebben op alle Fortis-beslissingen die na haar vonnis werden getroffen.  

SCHULDEISER

Volgens De Morgen heeft De Tandt overigens minstens twee keer vonnissen uitgesproken over haar eigen schuldeiser Luc Vergaelen. Deze vonnissen weerleggen de bewering van de magistrate dat ze werk en privé wist te scheiden.

De Tandt vonniste in 2000 en 2002 de vereffening van de nv Uras, een bedrijfje van Vergaelen dat een put achterliet van 15.958,61 euro, aldus de krant. In 2002 werd de put 'niet-vereffend' verklaard door de 2de kamer van de rechtbank van koophandel, voorgezeten door De Tandt, waardoor Vergaelen niets hoefde te betalen. 'In de periode van de vonnissen was De Tandt volop verwikkeld in een dispuut met Vergaelen over de terugbetaling van de zowat 540.000 euro' die zij en haar broer hadden geleend van de 60-jarige Vergaelen. 

Minister De Clerck liet vrijdag voorts ook weten dat het Comité P een nieuw onderzoek heeft geopend tegen politiedirecteur Glenn Audenaert. Hij onthulde het corruptiedossier tegen De Tandt in een brief aan De Clerck.

LB/BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud