Fortis-zaak hindert hervorming Justitie

De perikelen rond de Fortis-rechtszaak brengen de grootscheepse hervorming van onze Justitie in moeilijkheden. Daarvoor waarschuwt topmagistraat Dirk Vercruysse, die meewerkt aan de grote hervorming. 'Voor ons is dit een ramp, noch min, noch meer', zegt Vercruysse morgen in De Tijd.

(tijd) - Dinsdag vindt u in De Tijd het tweede deel van onze zesdelige reeks 'De Zaak-Justitie'. Dinsdag doen we uit de doeken waarom de Belgische Justitie 'een onderneming op het rand van het faillissement' is. U leest er ook een interview met Dirk Vercruysse, de voorzitter van de Gentse rechtbank van koophandel. Hij maakt deel uit van de werkgroep die voor de minister van Justitie de grote hervorming van ons gerechtelijk landschap voorbereidt. Minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), zal de definitieve hervormingen al bekend maken voor de zomer.

Binnen Justitie twijfelt niemand nog over de hoogdringendheid van de hervorming. Maar de perikelen rond de Fortis-rechtszaak en het daaropvolgende ontslag van Jo Vandeurzen (CD&V) als minister van Justitie hebben roet in het eten gegooid, zo blijkt. 'Vandeurzen was een zeer goede minister van Justitie', meent rechtbankvoorzitter Vercruysse. 'Door zijn ontslag is de vertrouwensband die de rechterlijke orde met hem had opgebouwd als sneeuw voor de zon verdwenen. Er staan hervormingsvoorstellen in de steigers, maar omdat Vandeurzen is opgestapt, is de dynamiek zoek, het werk valt stil. En het duurt een tijdje vooraleer je de draad terug kan opnemen.'

Ramp

Het is vooral een personenkwestie, zo blijkt. 'Cassatievoorzitter Ghislain Londers (wiens brief aan de basis lag van het ontslag van Vandeurzen en de hele regering-Leterme) moet ‘on speaking terms’ zijn met de nieuwe minister van Justitie. En dat is allemaal niet zo evident want iedereen staat in een egelstelling', weet Vercruysse. 'Ondertussen blokkeert iedereen, de regeringspartijen, de oppositie, en de plannen gaan niet meer vooruit. Voor ons is dit een ramp, noch min, noch meer.’

LB/EC

Volg ook onze blog

Van 28 maart tot en met zaterdag 6 april vindt u in de krant een zesdelige artikelenreeks waarin de top van de Belgische justitie aan het woord komt over de zaak Fortis. Zo spraken we onder andere met de voorzitter van het Brusselse hof van beroep, de intussen befaamde Guy Delvoie, met de Gentse procureur-generaal Frank Schins, de topman van de federale gerechtelijke politie, Paul Van Thielen, de voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Marc Bossuyt en met Stefaan De Clerck, de minister van Justitie zelf.

Elke dag mag u ook een blogpost verwachten op De Zaak-Justitie. Telkens vindt u daar een commentaar over het onderwerp van de dag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud