Advertentie

Frank De Winne succesvol gelanceerd

Frank De Winne ©REUTERS

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-draagraket woensdag met succes de Sojoez TMA-15 capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS geslingerd, zo is officieel aangekondigd.

(belga) - De Sojoez vertrok om 12.34 uur Belgische tijd van op het lanceerplatform waar op 4 oktober 1957 de eerste Spoetnik en op 12 april 1961 Joeri Gagarin werden gelanceerd. De capsule kwam zowat acht acht minuten later in de gewenste baan om jacht te maken op het ISS waaraan vrijdag op zowat 350 km hoogte aan de Russische Zarya-module wordt gekoppeld. Het was tot het loskomen van de Sojoez TMA-15 nagelbijten en eer er op Bajkonoer applaus losbarstte.

Tijdens zijn heen- en terugreis heeft De Winne (48) als boordingenieur het gezelschap van de Russische Sojoez-gezagvoerder Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk. Hij zal zes maanden in het ISS blijven om er wetenschappelijk onderzoek te doen. In tegenstelling tot zijn eerste, elfdaagse, ruimtevlucht in 2002, heeft België dit keer niets betaald en zullen er ook geen specifieke Belgische experimenten zijn.

Tijdens zijn laatste twee maanden zal de tweede Belg in de ruimte de eerste niet-Russische of niet-Amerikaanse gezagvoerder zijn sinds de spacemeccano in 2002 werd bewoond. Met de aankomst van De Winne en co zullen voor het eerst zes mensen tegelijk wonen en werken in de spacemeccano waarin België prominent deelneemt. De verwelkoming gebeurt door de Russische Mir-veteraan Gennadi Padalka, de Amerikaan Michael Barrat en de Japanner Koichi Wakata.

Het wordt tijdens die zes maanden een druk komen en gaan van ruimteschepen. Een bijzondere uitdaging voor De Winne komt er in september, wanneer hij met de Canadese robotarm een onbemand Japans vrachtruimteschip moet "vangen".

Op het historische Bajkonoer hebben enkele tientallen Belgen de start van De Winne en co bijgewoond, in het bijzonder de Russische echtgenote Lena Clarke en de drie kinderen van de burggraaf. Ook prins Filip, minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle en defensieminister Pieter De Crem sloegen de spectaculaire lancering ter plaatse gade.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud