Frank Swaelen overleden

©Photo News

Gisteren is oud-Senaatsvoorzitter en gewezen CVP-voorzitter Frank Swaelen op 77-jarige leeftijd overleden. Swaelen gedroeg zich in zijn lange politieke carrière als een loyale en discrete partijsoldaat die verzoening steeds hoog in het vaandel droeg.

(tijd) - Swaelen werd als zoon van een peperkoekfabrikant geboren in Antwerpen op 23 maart 1930. Dat peperkoeken hart is zowat het kenteken gebleven van zijn politieke loopbaan. ‘De man die er een erezaak van maakt de scherpe kantjes af te ronden, die conflicten verafschuwt en een uitzonderlijk talent heeft om ze op te lossen.’ Zo omschreef PS-ondervoorzitter van de Senaat Philippe Mahoux hem bij zijn huldiging in 1998. Swaelen had toen al 30 jaar  op de Belgische parlementaire banken gesleten.

De christendemocratische politicus  was ook 30 jaar lang betrokken bij de leiding van het Gemeentekrediet (later Dexia), waar hij in 1973 bestuurder werd. In de periode 1987-1994 was hij voorzitter van de raad van bestuur. Hij was ook twee jaar lang voorzitter van de raad van bestuur van Real Software (2001-2002) en van 1995 tot 2005 was hij voorzitter van de Karel de Grote Hogeschool. Swaelen was reserveofficier en commandeur in de Leopoldsorde. Op 30 januari 1995 benoemde de koning hem tot minister van staat.

‘Frank Swaelen bleef trouw aan zijn waarden, was zeer loyaal en bleef altijd discreet.’ Zo reageerde de interim-voorzitter van de CD&V, Etienne Schouppe, gisteren op het overlijden van ‘een groot christendemocratisch voorman’. Swaelen slaagde er als partijvoorzitter in de toenmalige CVP uit het diepe dal te trekken na de historische verkiezingsnederlaag van 1981. Daarbij was de christendemocratische partij een vijfde van haar kiezers verloren. De partij bereikte op dat moment minder dan 20 procent van de kiezers. Frank Swaelen volgde er als partijvoorzitter Leo Tindemans op. Hij moest daarvoor zijn fel begeerde post van minister van Onderwijs laten staan. Die job ging naar zijn partijgenoot Daniël Coens.

Ook premier Guy Verhofstadt (Open VLD) reageerde geschokt en bedroefd op het overlijden van Swaelen. Verhofstadt was tussen 1982 en 1985 partijvoorzitter en had naar eigen zeggen een nauwe band met Frank Swaelen. Beide politici verdienden ook hun sporen in de Rwanda-commissie. ‘Swaelen was een aimabel man die altijd het algemeen belang voor ogen hield’, zei Verhofstadt gisteren.

Frank Swaelen verzeilde in de politiek via de besprekingen rond het Schoolpact, van 1955 tot 1956. In 1956 werd hij nationaal secretaris van de toen nog unitaire CVP-PSC. Hij bleef die functie uitoefenen tot 1976, hoewel de partij toen al was opgesplitst. Tot 1988 was hij volksvertegenwoordiger en ook toen liet hij zich vooral in met onderwijs. Van 1970 tot 1988 was hij ook burgemeester van zijn gemeente Hove.

Pas in 1980 werd Swaelen minister op het departement Defensie. In 1981 werd hij partijvoorzitter en dat bleef hij tot 1988. In 1985 maakte hij zijn overstap naar de Senaat. Swaelen werd senaatsvoorzitter van 1988 tot in 1999.  Hij liet zich ook in die job kennen als een ernstig en loyaal politicus en een bruggenbouwer. Frank Swaelen riep de parlementsleden ook meermaals op de eigen kerntaken beter ter harte te nemen: die van ‘legifereren, informeren en controleren. ‘Het kan niet worden ontkend dat het parlement soms een indruk nalaat van zwakheid en ondoeltreffendheid, om niet te zeggen abdicatie’, zei de Senaatsvoorzitter in 1996.     KV

Foto: PhotoNews

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud