Frank Vanhecke ontkent problemen bij Vlaams Belang

(tijd) - 'Het hangt mij de strot uit.' Zo reageerde de voorzitter van het Vlaams Belang, Frank Vanhecke, woensdag geprikkeld vanuit Oostenrijk op vragen naar de open conflicten in zijn partij. Hij wil geen commentaar geven op de - in zijn ogen - 'opgeklopte nulliteiten'.

Waar zit Frank Vanhecke (foto: belga) ? In het Vlaams Belang vragen sommigen zich af waarom de voorzitter niet terugkeert uit Oostenrijk, nu de partij serieus in moeilijkheden zit. De pogingen om de gelederen te sluiten, konden niet vermijden dat de gaten maar niet gedicht geraakten. 'Hardliner' Filip De Man bleef verkondigen dat moslims geen democraten kunnen zijn, ook al had de partijleiding in een e-mail laten weten dat iedereen zich te houden had aan het partijstandpunt, en zich moest onthouden van verder commentaar. Dat laatste bevestigde Vanhecke woensdag vanuit Oostenrijk.

Dat Filip De Man daarbij hard uithaalde naar Gerolf Annemans, leidde er voorts toe dat de werking van de fractie van het Vlaams Belang in de Kamer werd opgeschort. Toen dat woensdag bekendraakte, was het alle hens aan dek. Er werd beslist de wekelijkse fractievergadering donderdag toch te laten doorgaan.

'Kwakkel'

Filip Dewinter sprak van de 'kwakkel van de dag'. 'Wel correct is dat Gerolf Annemans begin deze week een onderhoud heeft gevraagd met partijvoorzitter Frank Vanhecke. Dat gesprek is er dinsdag geweest. Al de rest zijn kwakkels en stemmingmakerij', aldus Dewinter. Annemans was woensdag niet te bereiken voor commentaar.

Wat het gesprek met Annemans heeft opgeleverd, wil Vanhecke niet zeggen. 'De zaak is uitgeklaard, maar ik ga ze niet bespreken in de media. We lossen de zaken op en dan is het ook voorbij.'

Wat de oplossing dan wel is, in het dispuut tussen De Man en Annemans over moslims en de partijkoers, wil Vanhecke dus niet zeggen.

Ook over de problemen met Alexandra Colen en haar man Paul Beliën wil hij niets kwijt. Colen en Beliën zijn bijzonder boos omdat de kandidatuur van oudgediende Colen voor het partijbestuur is afgewezen. In haar plaats heeft Marie-Rose Morel als nieuwkomer wel een zitje in het hoogste orgaan van de partij gekregen.

Het is overigens in het gezelschap van uitgerekend Marie-Rose Morel dat Frank Vanhecke in Oostenrijk verblijft. Hij is daar naar eigen zeggen niet aan het skiën, maar voor politieke contacten. 'We hebben erg goede contacten met Andreas Mölzer', luidt het. Mölzer is zopas uit de FPÖ van Jörg Haider gezet, na zijn kritiek op de regeringsdeelname van de FPÖ.

'We zijn geïnteresseerd in de ervaring in Oostenrijk', zegt Vanhecke. 'Mölzer opent deuren op vrij hoog politiek niveau. Hij is immers commentaarschrijver bij een van de grootste Oostenrijkse kranten, de Kronenzeitung.'

Vanhecke zegt dat hij onmiddellijk het vliegtuig naar Brussel zou nemen, als er echt problemen zouden zijn in zijn partij. Een terugkeer zou echter ook olie op het vuur zijn en bewijzen dat het crisis is bij het Vlaams Belang. 'Dat is ook weer waar', besluit Vanhecke. WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud