Advertentie

Franstalige krantencommentaren

Ook in de Franstalige kranten beheerst het aangeboden ontslag van de regering Leterme I de krantencommentaren. L'Echo titelt "Fortis fait tomber Leterme 1er" (Fortis veroorzaakt val Leterme I). La Dernière Heure kiest voor "Bye Bye Leterme!" en La Libre Belgique "La Chute" (De val).

(belga) - Volgens L'Echo heeft Leterme de enig mogelijke beslissing genomen. "Kop van Jut Jo Vandeurzen heeft de onvermijdelijke implosie van de regering Leterme I niet kunnen verhinderen"

"Sire, trek een streep onder Leterme! Roep Guy Verhofstadt terug", luidt het commentaar in La Dernière Heure. "Sire, sinds vrijdagavond hebt u opnieuw de zware verantwoordelijkheid gekregen om uw land - ons land - uit de politieke crisis te trekken. En opnieuw is het één man de belangrijkste aanleiding voor de crisis. Die man is Yves Leterme".

"We moeten snel handelen en vooruitkijken", luidt het in La Libre Belgique. Verwijzend naar de socio-economische toestand stelt de krant dat het ontslag op een slecht moment komt. Volgens La Libre had Leterme ondanks zijn 800.000 voorkeursstemmen "niets van een charismatische leider". Er is volgens de krant nood aan "iemand die het vertrouwen in de instellingen kan herstellen".

"Au suivant, et vite!" (Op naar de volgende, en snel!) vraagt Le Soir op haar voorpagina. In haar commentaarstuk zegt hoofdredactrice Béatrice Delvaux dat het land snel een regering nodig heeft, maar "alleen als die op een serene manier, transparant en doeltreffend kan regeren". Nieuwe verkiezingen zouden volgens haar "een catastrofe" zijn. Gezien de "levensbelangrijke" dossiers die op tafel liggen, moet er snel een doortastende regering komen.

De kranten van de Sud presse-groep pakken op hun voorpagina's uit met een overlijdensakte van de regering Leterme I en een soort doodsprentje van de premier. "Na maanden van incoherentie en crises, heeft een bliksemschicht van helderheid hem ervan overtuigd om de vlag te strijken", luidt het. "De Belgen ontnuchterd door zoveel onbekwaamheid; de burgers verwilderd door de nieuwe onthullingen; het land in totale chaos; zien zich genoodzaakt het overlijden van Leterme I vast te stellen, de broze Belgische regering".

In de akte staat nog dat "de overledene" er nooit in is geslaagd de "interne twisten" te overstijgen. "Gedragen door de schande, zal ze een armzalig spoor nalaten in onze geschiedenisboeken", staat er nog, evenals de vermelding "bloemen noch kransen". In zijn commentaarstuk stelt Hubert Vanslembrouck dat niet de hele regering Leterme moet opstappen, enkel de ministers van Justitie Jo Vandeurzen en premier Leterme moeten baan ruimen.

In de kranten van Vers L'avenir luidt de kop "Leterme s'efface enfin" (Leterme wordt eindelijk uitgewist). De kranten benadrukken dat het de vierde keer is dat Leterme naar de koning trekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud