'Franstalige premier aanvaardbaar'

Zes op de tien lezers van De Tijd vinden een Franstalige premier aanvaardbaar. Dat blijkt uit een enquête die deze week werd afgenomen bij duizend lezers van deze krant en van onze zusterkrant L'Echo.

(tijd) Belangrijk is dat een grote meerderheid blijft geloven in de goede afloop van de regeringsonderhandelingen. Een meerderheid vindt ook nog steeds dat oranje-blauw de beste optie is voor een nieuwe regering. Over de nood aan een staatshervorming en de vraag wie de schuld draagt voor de politieke crisis, zijn er grote verschillen tussen de lezers van De Tijd en die van L'Echo.

Ruim de helft van de 600 ondervraagde lezers van De Tijd behoudt ook na zijn mislukte formatieopdracht het vertrouwen in Yves Leterme (CD&V). Bij de Franstalige lezers van zusterkrant L'Echo is het vertrouwen gezakt. Zeven op de tien zeggen minder te vertrouwen te hebben in Leterme. In het zuiden van het land bestaat een uitgesproken voorkeur voor ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) om het land te leiden.

De Tijd en L' Echo vroegen tussen 29 en 31 augustus een panel van lezers (respectievelijk 620 en 336) naar hun mening over de regeringsvorming.

Het merendeel vindt dat een oranje-blauwe regering nog altijd de beste optie is. Voor een klassieke tripartite zijn ze minder gewonnen. De lezers zijn het er voorts over eens dat er schot in de zaak moet komen. Twee derde van de ondervraagden vindt dat het land onder de formatiecrisis lijdt. 12 procent ziet een negatieve impact op zijn beroepsactiviteiten.

Bijna de helft van De Tijd-lezers legt de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij cdH-voorzitster Joëlle Milquet, gevolgd door Yves Leterme (15%). De meeste lezers van L'Echo schuiven de schuld dan weer in de schoenen van N-VA-voorzitter Bart De Wever, gevolgd door Leterme (37%).

Volgens de meerderheid van de Franstalige respondenten gaat in de onderhandelingen te veel aandacht naar communautaire thema's. Ook ruim een derde van de Tijd-lezers vindt dat.

Maar ondanks het mislukken van de formatiegesprekken blijven de lezers van De Tijd en L'Echo dus vertrouwen hebben in een goede afloop. In het zuiden is het vertrouwen in ex-formateur Leterme wel serieus gezakt.

In het noorden van het land is dat niet het geval. 57 procent van de ondervraagde Tijd-lezers behoudt het vertrouwen in Leterme. Evenveel lezers vinden dat voormalig premier Guy Verhofstadt het meest geschikt is om het land te leiden. Voor meer dan de helft van de lezers is ook een Franstalige premier aanvaardbaar.

De lezer van L'Echo gelooft meer in ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) als premier dan in Yves Leterme of in Didier Reynders (MR).

Voorts verkiest de helft van de ondervraagde Tijd-lezers een republiek boven een koninkrijk. De lezers van L'Echo blijven dan weer trouw aan koning Albert. De meerderheid van de Franstaligen vindt dat hij zijn functie als staatshoofd goed heeft uitgeoefend. De Tijd-lezers zijn het daar niet mee eens.

Een scheiding van Vlaanderen en Wallonië vindt meer ingang bij de Tijd-lezers dan bij de lezers van onze Franstalige zusterkrant. Al is meer dan de helft van de ondervraagden nog altijd voor het behoud van België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud