Franstaligen wantrouwen 'Vlaamse' sociale zekerheid

PS, cdH en Ecolo, de partijen die een meerderheid willen vormen in de Franstalige deelstaten, reageren kritisch op een aantal punten uit het pas afgesloten Vlaams regeerakkoord.

(belga) - Ze vrezen dat zaken als een aanvullende kinderbijslag of Vlaamse hospitalisatieverzekering de federale sociale zekerheid onderuit zullen halen.

"Een kind is een kind. Dat hebben we bij het cdH altijd gezegd. Het is onaanvaardbaar dat er morgen een verschil zou zijn tussen een kind uit het noorden of het zuiden van het land", zei cdH-minister Cathérine Fonck donderdag. "Kinderbijslag is een federale bevoegdheid in België. Wij willen de kinderbijslag voor elk kind verhogen", luidt het bij cdH-voorzitter Joëlle Milquet.

"Alles wat spanningen veroorzaakt binnen de sociale zekerheid is slecht voor het land", vindt PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Het land hangt samen net omdat er een interpersoonlijke solidariteit is". Hij waarschuwde voor een Vlaams beleid dat er uit op zou zijn de federale sociale zekerheid droog te leggen.

"Vlaanderen heeft nu middelen om uit te geven, maar er zijn situaties die kunnen omkeren. Niemand is beschut tegen een economische crisis", zei Di Rupo. De PS-voorzitter meent dat de Franstaligen waakzaam zullen moeten zijn tijdens toekomstige communautaire onderhandelingen. "Met de N-VA in een regering verwacht ik nog moeilijke dagen", zei hij.

"We moeten de sokkel van onze sociale zekerheid zo breed mogelijk houden, ", zei Ecolo-kopman Jean-Michel Javaux. "Niet enkel uit communautaire, maar ook uit economische overwegingen. Hoe breder de basis, hoe efficiënter de solidariteit", zei hij. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud