Advertentie

Franstaligen willen snel gaan, CD&V wil afspraken

©REUTERS

De meeste meerderheidspartijen van de uittredende regering hopen dat formateur Herman Van Rompuy snel een nieuwe regering op de been kan brengen, zelfs nog deze week. CD&V wil echter dat over bepaalde zaken eerst afspraken worden gemaakt, onder meer over de onderzoekscommissie naar de bankencrisis. Dat mag geen "partijpolitiek tribunaal worden", aldus voorzitster Marianne Thyssen.

(belga) - Nadat hij zondag het formateurschap aanvaardde, startte Van Rompuy maandag de gesprekken met de voorzitters van de partijen van de uittredende regering: CD&V, MR, Open Vld, PS en cdH. In het voorzitterschap van de Kamer aan de Wetstraat 10 zag hij eerst de voorzitters afzonderlijk. Nadien stond een gezamenlijk gesprek op de agenda.

Voor verschillende partijen mag het alvast snel vooruit gaan. MR-voorzitter Didier Reynders, die de spits mocht afbijten, zei te hopen dat er de komende uren of dagen een nieuwe regering komt. Nadien kan de premier dan een verklaring afleggen in het parlement. Reynders wil doorgaan met dezelfde ploeg en hetzelfde programma en alle nuttige elementen van het relanceplan, waar de ontslagnemende regering het enkele weken terug nog eens over raakte.

Eenzelfde geluid bij cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Ook zij hoopt dat er snel een regering in het zadel zit, idealiter voor het einde van het jaar. De onderzoekscommissie is wat haar betreft een zaak van het parlement. Open Vld-voorzitter Bart Somers zei eveneens te hopen dat de nieuwe ploeg er nog deze week komt. 'Met wat goede wil kan dat', dixit Somers, die erop wees dat de uitdagingen zonneklaar zijn, met name de sociaal-economische problemen.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dringt dan weer aan op heldere afspraken, bijvoorbeeld over de onderzoekscommissie. De mensen die 'jammer genoeg afscheid hebben moeten nemen' - ze doelt daarmee wellicht op premier Yves Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen - moeten wat haar betreft, een eerlijke kans krijgen om zich te verdedigen. Het mag 'geen partijpolitiek tribunaal' worden.

Ook op sociaal-economisch vlak moet eerst geweten zijn waar de prioriteiten liggen, ging Thyssen voort. Ze verwees daarbij naar de begroting, het economische relanceplan en de afspraken in het kader van het interprofessioneel akkoord. Thyssen had het tot slot nog over de communautaire dialoog. Er moeten daarover geen nieuwe afspraken worden gemaakt, maar de afspraken moeten worden hernieuwd.

PS-voorzitter Elio Di Rupo hoopt dat er een fase aanbreekt waar iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij verwees daarbij naar de sociaal-economische toestand. Wat de onderzoekscommissie betreft, stelde de voorzitter van de Franstalige socialisten dat die er moet komen. Ze mag geen volkstribunaal worden, maar moet de zaken ernstig bekijken, aldus nog Di Rupo. Hij zei niemand a priori te viseren, maar voegde er wel aan toe dat 'de waarheid nooit destabiliseert'.

Nu Herman Van Rompuy mogelijk premier wordt, is de vraag wie hem opvolgt als Kamervoorzitter. De post was in handen van CD&V, maar na het uiteenvallen van het kartel met N-VA zijn de krachtsverhoudingen intussen gewijzigd. Vraag is of het Kamervoorzitterschap bij de christendemocraten kan blijven. Voormalig voorzitter Herman De Croo (Open Vld) liet alvast verstaan niet te zullen weigeren mocht men het hem opnieuw vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud