Advertentie
Advertentie

Fraudeproces LHSP in Gentse congreszaal ICC

Het strafproces over het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) zal plaatsvinden in het Internationaal Congrescentrum (ICC) in Gent. Dat besliste de ministerraad van de federale regering vandaag. De zalen van het hof van beroep kunnen de duizenden burgerlijke partijen niet opvangen. Het proces begint in mei.

(tijd) De tijd begon te dringen voor het Gentse hof van beroep. Het langverwachte fraudeproces begint meer dan waarschijnlijk in mei. Op welke plaats het proces zou plaatsvinden, bleef tot nu toe een groot vraagteken. Eerder raakte al bekend dat er twee locaties in aanmerking kwamen: Flanders Expo en het Internationaal Congrescentrum (ICC), beide in Gent. Maar het was wachten op de federale overheidsdienst Justitie en voogdijminister Laurette Onkelinx (PS) om de knoop door te hakken.

Vandaag stelt minister Onkelinx haar collega's in de ministerraad voor te kiezen voor het ICC. Dat congrescentrum in het Gentse Citadelpark herbergt 15 zalen, samen goed voor bijna 9.600 m2. In de grootste zaal, het Auditorium, kunnen 975 mensen binnen. In het ICC worden vooral seminaries gehouden, maar ook fuiven, concerten en modeshow. Voor het eerst zou er een strafproces gevoerd worden.

Minister Onkelinx kiest niet voor Flanders Expo. Dat bestaat uit acht hallen die 54.000 m2 bestrijken. De grootste hal is 19.152 m2 groot. Waarom Flanders Expo naast het prestigieuze contract grijpt, is niet bekend. Maar in ieder geval zat de perceptie fout: Dexia is meerderheidsaandeelhouder van Flanders Expo en zal tevens op de beklaagdenbank zitten in het proces LHSP. Bovendien is er al 13 maanden onduidelijkheid over de geplande verkoop van de evenementenhal.

Dagvaarding

In gerechtelijke kringen is te horen dat de definitieve dagvaarding al volgende maand in de brievenbus van de 22 verdachten zal belanden. De bijkomende onderzoeksdaden die de verdachten hebben gevraagd, zullen op tijd afgehandeld zijn. En er zou niets veranderen aan de ontwerpdagvaarding, waarover De Tijd eerder berichtte. Dat betekent dat het management van LHSP, alsook de bank Dexia en revisorenkantoor KPMG voor de rechter moeten verschijnen.

LB

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud