Gedragsregels voor 90.000 ambtenaren

Meer dan 90.000 ambtenaren van de federale overheid krijgen voor het eerst een algemeen 'deontologisch kader'. Het gaat om een 40-tal richtlijnen over relatiegeschenken, bijverdienen, roken op de werkvloer, belangenvermenging, enzovoort.

(tijd) De federale administraties, gaande van de sociale inspectie tot de koninklijke musea, zullen de nieuwe gedragsregels voortaan moeten naleven. Alle ambtenaren moeten het deontologisch kader lezen, en hun oversten kijken toe op de strikte naleving ervan. Het kader, dat eerstdaags in het Belgisch Staatsblad verschijnt, is opgedeeld in vier hoofdstukken: respect, onpartijdigheid, beroepsernst en loyaliteit. Wie de regels overtreedt, riskeert een sanctie of kan bijvoorbeeld worden uitgenodigd om een opleiding over integriteit te volgen.

'Het doel is een betere werking van de staat', zegt Peter De Roeck, coördinator bij het Bureau voor Ambtelijke Ethiek en Deontologie van de federale overheid. 'Sommige ambtenaren kennen wel de algemene principes, maar in de praktijk knelt het schoentje. Het kan bijvoorbeeld toch niet dat een ambtenaar net dat beleidsdomein kiest waarin zijn echtgenote aan de slag is in de privésector?'

Minstens om de vier jaar wordt het deontologisch kader geëvalueerd. Al tegen april 2008 worden alle bestaande deontologische codes in de verschillende administraties geëvalueerd. De regels die overlappen met het algemene kader worden geschrapt.

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud