Geen aanhoudingen in België bij Italiaanse anti-terroristische operatie

De Belgische gerechtelijke en politionele diensten hebben niet rechtstreeks deelgenomen aan de grootschalige Italiaanse anti-terroristische operatie waarbij veertig mensen preventief werden opgepakt. Ons land heeft enkel informatie overgemaakt uit een onderzoek rond Pakistanen, waarbij geen aanhoudingen werden verricht. Dat werd zaterdag vernomen van het federale parket.

(foto belga) Lieve Pellens, woordvoerster van het parket

(belga) - Bij de Italiaanse operatie, die plaatsvond als gevolg van het terreuralarm in Groot-Brittannië, werd vrijdag de identiteit van 4.000 mensen gecontroleerd. Veertig personen werden preventief aangehouden. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voerde de politie in een gemeenschappelijke actie met de Belgische politie, op vijftien adressen, waar voornamelijk Pakistanen verblijven, huiszoekingen uit.

Pakistanen

De Belgische autoriteiten 'voeren onderzoek naar een groep Pakistanen die ervan verdacht worden de terroristische groepering Lashkar-e-Taiba te financieren', aldus nog het ministerie. Het federaal parket, dat in ons land op gerechtelijk vlak bevoegd is voor terrorisme, plaatste zaterdag een en ander in zijn juiste context. Een Antwerpse onderzoeksrechter, die gespecialiseerd is in terrorisme, onderzocht sinds enkele weken effectief informatie over plannen voor een aanslag, voorbereid door personen van Pakistaanse origine en waarbij op een bepaald ogenblik Londen als doelwit werd vermoed.

Staatsveiligheid

De informatie, die in de maand juli werd ontvangen, werd onderzocht samen met de Staatsveiligheid en de militaire veiligheidsdienst en negatief bevonden, aldus parketwoordvoerster Lieve Pellens. 'Er zijn huiszoekingen uitgevoerd, maar niemand werd aangehouden'.

Italië

Omdat een deel van de informatie betrekking had op Italië, werd die zoals gebruikelijk meteen aan de bevoegde Italiaanse autoriteiten overgemaakt. Het is die informatie die door de Italianen werd aangewend in hun grootschalige operatie van vrijdag. Ook de Britse politie werd volledig ingelicht over het onderzoek. 'Die informatie blijkt niet gelinkt te zijn aan de recente gebeurtenissen in Groot-Brittannië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud