Geen onregelmatigheden bij stembusgang Wetteren (update)

De verkiezingen in Wetteren lijken regelmatig te verlopen. Dat heeft vrederechter Jan Kamoen zondagvoormiddag kunnen vaststellen tijdens zijn ronde langs de stembureaus. "Ik heb ze allemaal gecontroleerd en ik heb geen getuigen of politiekers stemverrichtingen zien beïnvloeden", zei hij na afloop van zijn rondgang.

(belga) In Wetteren zijn zondagvoormiddag opnieuw de stembureaus open gegaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er kan tot 14.00 uur gestemd worden.

De vorige uitslag van de stembusgang in oktober was geannuleerd door de Raad van State, na een klacht van oppositiepartij Respect wegens onregelmatigheden. Leden van de meerderheidspartij CD&V zouden misbruik gemaakt hebben van hun 'getuigen' in de bureaus om het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden. Getuigen, kandidaten van CD&V, onder wie drie schepenen, hadden in stembureaus de oproepingsbrieven en identiteitskaarten van de kiezers in ontvangst genomen en de namen en de kiesnummers van die kiezers afgeroepen.

Vandaag zijn dan ook, behalve door oppositiepartij Respect, geen getuigen gestuurd. Respect heeft trouwens maar getuigen in de helft van alle bureaus, zegt vrederechter Kamoen. Voorlopig geen onregelmatigheden, of toch? In de meeste stembureaus hangen geen gordijntjes, heeft ook Kamoen kunnen vaststellen. "Misschien is dat iets waar de gemeente in het vervolg moet op letten", aldus de vrederechter.

Verwacht wordt dat de kiesuitslag pas vanaf 21.30 uur zondagavond bekend zal zijn, zoals ook het geval was bij de vorige stembusgang. Want er wordt in Wetteren nog niet elektronisch gestemd. "Het stemmen zal ook veel langer duren omdat getuigen 's namiddag niet zullen helpen meetellen", zegt Kamoen. Volgens oppositiepartij Respect is er ook expliciet aan de getuigen gevraagd om heel nauwgezet de lijststemmen en -totalen te controleren.

Zes partijen strijden voor 27 zitjes in de gemeenteraad. De vorige verkiezingen eindigden op een strijd tussen CD&V van burgemeester Marc Gybels en Respect, de liberale scheurlijst van Walter Govaert, die 13 stemmen tekort kwam voor een zevende zetel. CD&V bleef de grootste partij met tien zetels, Respect haalde er zes en zag CD&V in coalitie gaan met de toenmalige VLD: een meerderheid met (slechts) twee zetels op overschot. Intussen liggen de kaarten al wat anders. Groen splitte van SP.A en trok vandaag met een sterke verruimingslijst naar de kiezer.

Vlaamse Eenheid werd ook opgedoekt en Vlaams Belang staat nu onder eigen naam op de kiesbrief. Peter-Jan Van Der Gucht, woordvoerder van Respect, is in dubio over het effect van hun procedureslag tegen de vorige kiesuitslag: "Gaat men zich tegen de politieagent keren die beboet heeft. Of zal men het appreciëren dat Respect de kieswet heeft doen naleven?"

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud