Geen sancties van raad van bestuur RTBF

De raad van bestuur van de Franstalige openbare omroep RTBF heeft geen sancties genomen nadat vrijdagnamiddag administrateur-generaal Jean-Paul Philippot en de verantwoordelijken van het nepnieuws over de Vlaamse onafhankelijkheidsverklaring werden gehoord.

(belga) De raad besliste wel nieuwe, interne controlestructuren in te voeren. De raad van bestuur is van oordeel dat de verantwoordelijken van de uitzending fouten hebben begaan, maar behoudt vertrouwen in hen voor de toekomst.

De drie MR-bestuurders keurden het persbericht dat na de lange vergadering werd gepubliceerd niet goed. De vertegenwoordigers van de liberalen ondersteunen niet de passage waarin de bestuurders hun vertrouwen bevestigen in de teams van journalisten en directie en in de hierarchie van de RTBF. De raad van bestuur is van oordeel dat het objectief om een informatieuitzending over de toekomst van België en de analyse van een separatisch scenario legitiem was. De wil om reflexie te ontlokken en een bevraging van de tv-kijker over een belangrijke samenlevingsproblematiek behoort tot een karakteristieke opdracht van de openbare omroep, aldus de lange mededeling.In de gebruikte vorm zijn echter belangrijke fouten gemaakt.

Zo had er van bij het begin van de uitzending een veel duidelijker en onmiskenbaar signaal moeten zijn om de kijker te waarschuwen dat het fictie betrof. Dat is onvoldoende geweest en veel te laat aangebracht.

Ook de hoog emotionele aard van de reacties van de bevolking werden onvoldoende geanticipeerd, luidt het verder. "De raad van bestuur voegt zich bij de administrateur-generaal en biedt namens het bedrijf haar verontschuldigingen aan aan de tv-kijkers die zich misbruikt en geschokt voelen door deze uitzending".

De raad heeft beslist op korte termijn in de schoot van de RTBF een deontologisch comité voor de ethiek van de informatie op te richten, onafhankelijk samengesteld door de directeur informatie en met personaliteiten extern aan het bedrijf. Dat comité moet toezien op de naleving van ethische en deontologische regels. De raad vraagt ook dat bij docu-fictie uitzendingen voortaan een duidelijke en systematische waarschuwing wordt gebruikt. De aanwezigheid van journalisten in die uitzendingen zal strikt gereglementeerd worden.De raad vraagt aan de administrateur-generaal om tegen eind januari een evaluatie voor te leggen van de interne controleprocessen en eventuele verbeteringen voor te stelle

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud