Advertentie

'Geen schuldbekentenis, wel daad goed bestuur'

'Wij hebben onze verantwoordelijkheid opgenomen. Dit is geen schuldbekentenis, maar een daad van goed bestuur'. Dat heeft CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vrijdagavond verklaard in een reactie op het ontslag van de regering. Thyssen wil nu geen verkiezingen, maar een snelle doorstart van de regering.

(belga) - Na afloop van de vergadering met de ministers en de Kamer- en Senaatsfracties verklaarde Thyssen dat het rapport van het Hof van Cassatie geen bewijzen, maar enkel aanwijzingen levert. Toch heeft de regering haar verantwoordelijkheid opgenomen en beslist het rapport niet naast zich neer te leggen. 'Dit is persoonlijk dramatisch, maar geen schuldbekentenis', benadrukte de partijvoorzitster verschillende keren. Ze beklemtoonde ook dat de partij het volste vertrouwen behoudt 'in haar mensen'.

'Geen verkiezingen'

Thyssen wil nu geen verkiezingen. 'Er zijn andere opties. Met de sociaal-economische toestand en de financiële crisis zouden verkiezingen geen goede optie zijn. Bovendien heb je het probleem van Brussel-Halle-Vilvoorde. Kunnen verkiezingen wel op een behoorlijke, administratieve wijze worden georganiseerd? Wij gaan alvast niet voor het avontuur. Het land mag niet in de chaos terechtkomen', poneerde Thyssen.

De Vlaamse christendemocraten vinden dat er nu snel een slagvaardige regering moet komen, om zo de instellingen te laten werken. Thyssen had het daarbij over een snelle doorstart van de regering. Of dat opnieuw met Yves Leterme als premier moet gebeuren, sloot Thyssen niet uit. 'Voor ons kan alles, maar dat is nu niet aan de orde', luidde het.

De CD&V-voorzitster verdedigde Leterme. 'Hij heeft veel goede zaken gedaan, maar niet alles is gelukt, ook door de omstandigheden. De sociaal-economische omstandigheden waren moeilijk en de kiezer had de kaarten niet makkelijk gelegd. Zo was het moeilijk werken', zei ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud