Geen trams en bussen in Brussel - update

(belga) - Nagenoeg alle tram- en busbestuurders en technici van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben vrijdagochtend het werk neergelegd. Daardoor rijden er tot zaterdag 01.00 uur geen bussen en trams. De werknemers protesteren tegen de werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden. Een beperkt aantal metrostellen reed vrijdagochtend gratis, maar keerde ondertussen terug naar de stelplaats.

Een op drie metrostellen van de MIVB reed vrijdagochtend toch uit. De ritten waren op initiatief van de MIVB zelf uitzonderlijk gratis. Maar rond de middag leek het erop dat alle metrostellen toch weer naar hun stelplaatsen reden. Vakbondsmilitanten zouden de sporen bezetten en de deuren blokkeren.

Dat de metrobestuurders beslisten uit te rijden is volgens MIVB-woordvoerster Ann Van Hamme niet onlogisch. 'Zij hebben weinig te maken met de staking.' De metrobestuurders eisen weliswaar een erkenning van hun beroep, maar andere dringende eisen hebben ze niet.

'De tram- en busbestuurders staken wel, en ook de technici. De bedienden die vaak hun solidariteit betonen door een dag vakantie te nemen, werden onder druk gezet. Geen verloven vrijdag, luidde het bij de personeelsdienst', avakbondsafgevaardige Luc Smekens van de christelijke vakbond.

Met de werkonderbreking willen de vakbonden de directie onder druk zetten omdat die volgens hen de problemen minimaliseert. Het personeel verwijt de bedrijfsleiding een onmenselijke personeelspolitiek en een slechte communicatie.

Ze eisen onder meer een eerbiediging van de pauzes, een evenwichtige verdeling van de diensten, een vermindering van het aantal diensten in twee prestaties. Daarnaast vechten ze ook het personeelstekort op bepaalde plaatsen en de slechte arbeidsomstandigheden aan.

De vakbonden kregen dinsdag van de directie van de MIVB een tekst met een aantal voorstellen en antwoorden op hun eisen. De socialistische en de christelijke vakbond legden die tekst woensdagavond voor aan hun achterban. Die wezen de tekst van de hand en beslisten 24 uur het werk neer te leggen.

Voor alle duidelijkheid: de bussen van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn rijden wel in Brussel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud