Geldtransporten krijgen camerabewaking

(tijd) - Het Duitse Heros verzorgt vanaf november waardetransporten in België. De Heros-wagens worden uitgerust met intelligente koffers en acht bewakingscamera's. Dat laatste is een primeur voor ons land. De camera's zijn zowel verbonden met de bewakingsfirma als met de federale politie. 'We krijgen enkel beelden binnen als er een overval is', verklaart Els Cleemput, de woordvoerster van de federale politie, aan De Tijd. 'Zo kunnen we de situatie beter beheren en de opnames gebruiken voor ons onderzoek.'

De Duitse waardetransporteur Heros heeft van Binnenlandse Zaken een vergunning gekregen om in ons land aan de slag te gaan. Daarmee is het duopolie van Brink's Belgium en Group 4 Securicor gebroken. Heros België heeft zijn hoofdzetel in Vilvoorde. De firma start op 2 november met een beperkte vloot van een tiental voertuigen. Die wordt in januari uitgebreid tot minstens een twintigtal wagens.

Binnen enkele jaren moeten alle geldtransporteurs in België werken met 'intelligente' koffers, die bij een overval de inhoud onbruikbaar maken. Heros gaat nog een stap verder. Elke geldtransportwagen wordt zowel uitgerust met intelligente koffers als met acht ingebouwde bewakingscamera's. Die extra veiligheidsmaatregel is geen overbodige luxe, want de voorbije maanden waren er verschillende overvallen op wagens met intelligente koffers.

'De camerabeelden worden verzonden naar onze zetel in Vilvoorde en naar de directie operaties van de federale bestuurlijke politie (DAO)', vertelt Frederic De Bruyn, de algemeen directeur van Heros België. 'Dat kost de federale politie niets, wij leveren het nodige materiaal. Natuurlijk zullen onze wagens, net als die van onze concurrenten, ook via een gps-systeem met de politie verbonden zijn. Ze bevatten nog andere beveiligingssystemen, waar ik om veiligheidsredenen niets over kan zeggen', legt hij uit.

De komst van Heros is een zware klap voor de twee andere Belgische waardetransporteurs, Brink's en Securicor. Die zijn verlieslatend en moeten zwaar investeren in de binnenkort verplichte intelligente koffers. En Brink's eist uitgerekend nu dat zijn klanten-banken, waaronder Fortis, Dexia, ING en Santander, bijdragen in de financiering van de intelligente koffer. 'De kans bestaat dat onze klanten overstappen, maar tot nu hebben we geen indicatie dat het effectief zal gebeuren', zegt Dominique Pieters, de woordvoerder van Brink's België.

LB/EC

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud