Geneesmiddelen vaak weken niet te koop

Bepaalde medicijnen zijn vaak dagen of zelfs weken niet beschikbaar bij de apotheker. Dat is een gevolg van de explosie in generische producten, goedkopere kopieën van merkmedicijnen.

(tijd) Bovendien hanteren farmabedrijven leveringsbeperkingen om parallelle export te vermijden. Producenten, groothandels en apothekers wijzen elkaar met de vinger.

Tegenwoordig krijgen apothekers elke dag voorschriften binnen voor medicijnen die minstens een week en soms een maand niet te krijgen zijn', zegt Thierry De Heyn, de voorzitter van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA).

Patiënten en zieken geraken daardoor niet aan hun geneesmiddelen. Een van de redenen is het snel groeiende aantal generische medicijnen. Dat zijn goedkopere kopieën van merkmedicijnen waarvan het patent is vervallen.

Volgens De Heyn wordt het steeds moeilijker alle generische middelen in voorraad te hebben. Er zijn nu 40.000 producten op de markt tegenover 24.000 vijf jaar geleden. Een bijkomend probleem is de contingentering.

Steeds meer geneesmiddelenproducenten leggen voor elk Europees land productiequota vast. Ze doen dat om te vermijden dat de farmagroothandels, die de geneesmiddelen bij de apothekers leveren, parallel exporteren naar landen waar medicijnen duurder zijn. 'Die aanpak leidt geregeld tot tekorten, vooral bij blockbusters zoals cholesterolverlagers', stelt Jos Verdin, de voorzitter van de Nationale Vereniging van groothandelaars- verdelers. 'De prijzen van medicijnen in België liggen onder het Europese gemiddelde. Producenten vrezen dat Belgische groothandels en apothekers medicijnen zullen exporteren naar andere Europese landen.

Dat betekent concurrentie voor de producten die de farmaproducenten zelf in die landen afzetten en dus winstverlies.' Volgens Filip Babylon van de Algemeen Farmaceutische Bond (AFB) gaan ook de groothandels niet vrijuit. 'Soms hebben we het vermoeden dat ze het lucratiever vinden medicijnen te exporteren dan ze te leveren aan de apotheek.' Apothekers kunnen zich wel rechtstreeks tot de producent richten, maar dan draaien zij op voor de verzendingskosten. Volgens de farmaproducenten is het leveringsprobleem vooral toe te schrijven aan het hoge aantal groothandels. In België moeten er 37 wettelijk worden beleverd, in Nederland slechts vijf.

MDR

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud