Gentse rechter noemt foutenmarge snelheidsmetingen overbodig

(belga) - Agenten die goed zijn opgeleid om een multinova-snelheidsmeter te bedienen moeten bij hun vaststellingen geen marge van 6 procent meer inbouwen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Gent dinsdag beslist. Tot nu toe hield de politie bij snelheidsovertredingen rekening met die marge, maar de correctionele rechtbank vindt dat niet nodig.

De 6 procent-marge werd toegepast na een rondzendbrief van de procureurs-generaal. Daarin stond dat bij vaststellingen van snelheidsovertredingen rekening moest gehouden worden met een foutmarge van 6 procent, in het voordeel van de betrapte bestuurder. De politie moest dus berekenen dat de betrokken bestuurder 6 procent minder snel reed dan het multinovatoestel had gemeten.

De correctionele rechtbank heeft nu beslist dat die foutmarge niet moet toegepast worden, als de agent die het toestel bedient daarvoor tenminste een opleiding heeft gevolgd. 'De rechtbank heeft de deskundige van de politie opgeroepen als getuige en die man was vrij duidelijk', zegt persrechter Roland Tack. 'Als het toestel bediend wordt door een opgeleide agent, dan is er eigenlijk geen foutmarge mogelijk. Wordt het bediend door iemand die daarvoor niet is opgeleid, dan kan de foutmarge zelfs groter zijn dan 6 procent.'

'Daarom heeft de correctionele rechtbank nu beslist dat er met die foutmarge geen rekening moet gehouden worden, als uit het proces-verbaal blijkt dat de agent goed opgeleid is', gaat rechter Tack verder. 'Eigenlijk kan je uit het vonnis ook afleiden dat als er uit het proces-verbaal blijkt dat de agent niet opgeleid is, er met zijn vaststellingen geen rekening moet gehouden worden. En als je nog verder wil gaan, zou je er in kunnen lezen dat dergelijke toestellen alleen moeten bediend worden door agenten die daarvoor opgeleid zijn.'

Het vonnis van de correctionele rechtbank kwam er na een beroep tegen een vonnis van de Gentse politierechtbank. Die had een man voor een snelheidsovertreding veroordeeld tot een geldboete en had daarbij wel rekening gehouden met de foutmarge. Omdat de man een vrijspraak wou, was hij in beroep gegaan. 'Maar hij was op de zitting van de correctionele rechtbank niet aanwezig,' zegt rechter Tack nog, 'zodat het vonnis van vandaag er een is bij verstek. De man kan dus nog altijd verzet aantekenen. Ook cassatie is nog mogelijk'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud