Gerecht doet huiszoekingen bij OCMW Antwerpen

(tijd/belga) - Het gerecht heeft woensdag een aantal huiszoekingen uitgevoerd bij het OCMW van Antwerpen. De gerechtelijke acties komen er nadat er een gat van 22,5 miljoen euro werd gevonden in de boekhouding van het Antwerpse OCMW.

De huiszoekingen werden uitgevoerd op vijf plaatsen in Antwerpen, waaronder ook de privé-woning van de ontvanger van het OCMW. Die wordt woensdag ook voor de eerste keer verhoord.

De gouverneur van Antwerpen, Camille Paulus, heeft ondertussen een eerste tussentijds rapport over zijn onderzoek naar de zaak overhandigd aan de Vlaamsse minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD).

Het rapport van de gouverneur zegt wat OCMW-voorzitster Monica De Coninck al eerder liet verstaan, namelijk dat de boekhouding van het OCMW en die van de verschillende OCMW-ziekenhuizen de afgelopen jaren nooit goed op elkaar afgestemd waren.

Tot eind vorig jaar maakten de ziekenhuizen deel uit van het OCMW, maar de ziekenhuizen hadden aparte boekhoudingen, zoals de wet ook voorziet. Sinds dit jaar zijn de ziekenhuizen verzelfstandigd en ondergebracht in het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA).

Omdat voor zowel ZNA als voor het OCMW zonder de ziekenhuizen een nieuwe beginbalans moest opgemaakt worden, onderzocht een extern bureau vorige maand de overeenstemming tussen de boekhoudingen van het OCMW en die van de ziekenhuizen. Tussen die boekhoudingen is een verschil van 22,5 miljoen euro vastgesteld, waarvoor tot nu toe geen verklaring werd gevonden.

Keulen vroeg de gouverneur om een onderzoek in te stellen, wat nu een eerste rapport heeft opgeleverd. Volgens de minister is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De gouverneur zal zijn onderzoek verderzetten. Het eerste rapport gaat intussen naar het parket, dat ook een onderzoek voert. De OCMW-raad van Antwerpen heeft intussen een aantal vragen gesteld aan de ontvanger en de secretaris van het OCMW. Die moeten hun antwoorden komende vrijdag toelichten aan de raad.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud