Gerecht klaar met corruptiezaak ambtenaren Regie der Gebouwen

Op 30 januari vorig jaar kreeg de Regie der Gebouwen voor het eerst de speurders van de centrale dienst corruptie van de federale politie (CDBC) over de vloer. Diezelfde dag nog vloog de directeur-generaal van de Regie, de pensioengerechtigde Hans Evenepoel, achter de tralies. De daaropvolgende maanden volgden ettelijke aanhoudingen van ambtenaren en aannemers, naarmate de speurders de omkoopsystemen uitvlooiden en verdachten overgingen tot bekentenissen.

(tijd) Veertien maanden later wordt het gerechtelijk onderzoek afgesloten. Het dossier is toegespitst op Brussel I, een van de twee Brusselse buitendiensten van de Regie. De meeste ambtenaren van Brussel I lieten zich de voorbije vijf jaar systematisch omkopen in ruil voor onderhouds-, uitbreidings- en andere bouwwerken. Het gaat onder meer om gerechtsgebouwen zoals de Brusselse gevangenissen en het Justititiepaleis, het Jubelpark, Résidence Palace, wetenschappelijke instellingen zoals de Koninklijke Sterrenwacht en het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), en het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar).

Tientallen - vooral Vlaamse - aannemers, zoals elektriciens en dakwerkers, draaiden mee in het corruptiesysteem. Ze betaalden de verdachte ambtenaren telkens een percentage op de waarde van de contracten die ze kregen.

De ambtenaren misbruikten de zwakke plekken van de wet op de openbare aanbestedingen. Voor alle overheidscontracten vanaf 5.500 euro moet een openbare aanbesteding of offerteaanvraag worden uitgeschreven. Maar er geldt een uitzondering voor onderhoudswerken tot 67.000 euro. Dan mogen ambtenaren zelf een aantal aannemers selecteren die naar het contract mogen meedingen. Ze moeten de aanbesteding dus niet algemeen bekendmaken. De verdachte ambtenaren maakten prijsafspraken met de geselecteerde firma's. Nog andere uitzonderingsprocedures zijn vervalst, zoals die voor 'langdurige onderhoudscontracten'.

Het dossier over Brussel I is nu afgesloten, maar er zijn nog heel wat nevendossiers, onder andere over de witwaspraktijken van de verdachte aannemers. Zij hebben op grote schaal fictieve kosten aangerekend aan bevriende firma's om het smeergeld dat ze uitbetaalden, te verdoezelen in hun boekhouding.

En een externe audit door de firma I-Force wijst op nieuwe corruptiepraktijken bij de Regie. De audit, die heel België bestrijkt, is al doorgespeeld aan het gerecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud