Gerecht opent fraudedossier-Liechtenstein

Het Brusselse parket heeft een grootschalig onderzoek geopend naar Belgen met een bankrekening in Liechtenstein. Dat bevestigt parketwoordvoerder Jos Colpin aan De Tijd. Fraudespeurders van de federale politie zouden beschikken over een 50-tal rekeninggegevens.

(tijd) - Het parket heeft de gegevens gehaald bij de Bijzondere Belastinginspectie, die ook onderzoekt of de Belgen zwart geld onderbrachten in het prinsdom.

Al meer dan zeven maanden vrezen de Belgen met een geheime bankrekening in Liechtenstein dat ze een bezoekje van de fiscus zullen krijgen. In februari raakte bekend dat de Duitse overheid de namen kreeg doorgespeeld van 1.400 klanten van de Liechtensteinse LGT Bank. Het merendeel bleken Duitsers te zijn. Maar verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, kregen al informatie over hun belastingplichtigen.

Op de gegevens van Belgische rekeninghouders was het wachten tot eind juni. Pas dan kreeg de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een bundel informatie van de Duitse Bundeszentralamt für Steuern. Al begin maart had minister van Financiën Didier Reynders (MR) de gegevens opgevraagd bij zijn Duitse collega-minister Peer Steinbrück.

Minister Reynders was bijzonder karig met informatie over de doorgespeelde gegevens. Bij de belastinginspecteurs klonk het dreigend dat alle betrokken Belgen op z'n minst een grondige controle van hun aangiftes mochten verwachten. Intussen kregen advocaten gespecialiseerd in fiscaal recht al telefoontjes van verontruste Belgen die een deel van hun (zwart) kapitaal hebben weggeborgen in Liechtenstein.

Nu lopen de rekeninghouders ook in het vizier van het gerecht. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend. Dat kan nog vuurwerk opleveren. Het gerecht heeft ruimere onderzoeksbevoegdheden dan de belastinginspectie. Het kan huiszoekingen uitvoeren, geld en goederen in beslag nemen, verdachten aanhouden, enzovoort. Circa 50 rekeninggegevens zouden onderzocht worden.

 

Omweg

 

Rechtmatig

Toch is het maar de vraag hoe de Belgische rechtbanken zullen oordelen over de manier waarop de vertrouwelijke bankgegevens zijn uitgelekt. De ex-werknemer van de LGT Bank kreeg zo'n 5 miljoen euro voor de gekopieerde gegevens. De Belgische fiscus heeft de gegevens rechtmatig gekregen, conform een Europese richtlijn van 1977, garandeerde minister Reynders al.

Duitsland

In Duitsland zijn de eerste straffen in de LGT-affaire al uitgesproken. In juli veroordeelde een rechtbank in Bochum een 66-jarige vastgoedmakelaar tot twee jaar celstraf met uitstel. Hij had tussen 2001 en 2006 zo'n 7,6 miljoen euro belastingen ontdoken . De rechtbank was mild omdat de man meteen meewerkte aan het onderzoek en het leeuwendeel van de ontdoken belastingen al had terugbetaald.

Al 210 Duitsers hebben de ontdoken belastingen terugbetaald. In totaal onderzocht het Duitse gerecht al het reilen en zeilen van 350 verdachten die hun zwart geld onderbrachten in het vorstendom. Onder hen Deutsche Post-topman Klaus Zumwinkel. Het Duitse gerecht overweegt nog onderzoeken te openen naar 420 andere personen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud