Gerecht wint veldslag tegen kasgeldfraude

In een zaak van kasgeldfraude veroordeelde de Antwerpse strafrechtbank gisteren de topman van het bedrijf Quintessence tot tien maanden cel. Het is de eerste keer dat een Belgische ondernemer veroordeeld wordt voor het verkopen van een kasgeldfirma. De rechtbank verklaarde ook 2,6 miljoen euro verbeurd.

(tijd) Voor de fiscus staat zo'n 300 miljoen euro aan misgelopen inkomsten op het spel. Dat bedrag is verspreid over een 70-tal gerechtelijke dossiers. Er lopen al processen tegen toplui van de beursgenoteerde vastgoedbevak Wereldhave Belgium en tegen Wouter Vandenhaute, baas van het productiehuis Woestijnvis. Andere grote processen staan in de steigers, zoals tegen de topmannen van de elektroketen Hugo Van Praag en het koffiebedrijf Douwe Egberts.

Alle verdachte ondernemers pleiten onschuldig. Ze hebben een bedrijf zonder activiteiten en met nog enkel geld in kas verkocht aan buitenlanders. Die lieten het failliet gaan en betaalden nooit de belastingen op het kasgeld. Die buitenlanders zijn meestal spoorloos en dus richten de fiscus en het gerecht hun pijlen op de verkopers van de kasgeldbedrijven. Maar zij beweren allemaal dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de fraude die de buitenlanders pleegden.

Die verdediging is nu voor het eerst onderuit gehaald. In een fraudezaak rond het Antwerpse adviesbureau Quintessence sprak de correctionele rechtbank gisteren strenge straffen uit tegen de ondernemer en zijn adviseurs die een kasgeldfirma verkochten aan Zweedse zakenlui. De topman van Quintessence kreeg tien maanden cel, zijn adviseurs 15 en 18 maanden. En ze kijken aan tegen een verbeurdverklaring van ruim 2,6 miljoen euro.

De Antwerpse rechter oordeelt dat de ondernemer ook medeplichtig is aan de fraude als hij niet exact weet waar en wanneer de buitenlanders ze zouden plegen.

Het volstaat dat hij 'kennis heeft dat hij aan een bepaald misdrijf deelneemt', namelijk dat de buitenlanders kwade bedoelingen hadden.

foto belga: gerechtsgebouw Antwerpen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud