Advertentie

Geurhinder Marly-torens reikt tot in Duitsland

(belga) - Het Benedenrijn- en het Ruhrgebied in Duitsland worden met zware geurhinder geconfronteerd ten gevolge van de brand in de Marly-torens in Neder-Over-Heembeek. De derde brandende distillatietoren is woensdag neergehaald. De giftige stoffen in de lucht rond de site blijven onder de grenswaarden.

Uit de metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de toegelaten geurdrempel in de buurt van de site is overschreden. Het aanwezige giftige kankerverwekkende benzeen blijft onder de Europese grenswaarde. De door de Wereldgezondheidsorganisatie gehanteerde richtwaarde voor tolueen blijkt evenmin overschreden. De Vlaamse milieuminister Ludo Sannen laat de metingen niettemin uitbreiden tot heel Vlaanderen.

Volgens de arrondissementsregering in het Duitse Düsseldorf hebben talrijke mensen in het Benedenrijn- en het Ruhrgebied verontrust gebeld. De rookwolk en de daarmee gepaard gaande geurhinder hebben eerder ook al Vilvoorde, Leuven en Aarschot getroffen. De mensen die in de omgeving van de site wonen, worden aangeraden hun ramen en deuren dicht te houden.

Het bedrijf Valcke in Machelen heeft dinsdag in de vooravond de activiteiten vroegtijdig moeten stilleggen als gevolg van de overmatige geurhinder in de bedrijfsgebouwen. Negentien werknemers werden onwel en klaagden over irritaties in mond, keel en neus, hoofdpijn en misselijkheid. Niemand moest worden gehospitaliseerd.

De brand in de drie distillatietorens brak vorige woensdag uit tijdens de afbraakwerken op de site van de voormalige Carcoke-cokesfabriek. Het smeulende teer in de torens zorgde voor een dichte, zwarte rook. Die zou niet giftig zijn maar veel mensen klagen wel over stank, hoofdpijn, misselijkheid en irritatie aan de ogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud