Advertentie

Gewestelijk Expresnet loopt al zeker drie jaar vertraging op

Het wordt veel langer wachten dan gehoopt op het Gewestelijk Expresnet (GEN) dat de hoofdstad en de luchthaven sneller en makkelijker bereikbaar moet maken. De infrastructuurwerken zullen pas in 2015 of 2016 klaar zijn in de plaats van in 2012, zoals vorig jaar nog was gepland.

(tijd) Die explosieve aankondiging deed Luc Lallemand, de gedelegeerd bestuurder de infrastructuurpoot in de NMBS-groep Infrabel, gisteren in het Brussels Parlement. De oorzaak ligt bij de aanslepende administratieve procedures en het uitblijven van de noodzakelijke bouwvergunningen.

Het GEN is een erg complex verhaal, goed voor 1,6 miljard aan investeringen. De NMBS, de regionale vervoersmaatschappijen De Lijn, TEC en de MIVB, én de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse gewestregeringen zijn erbij betrokken. De knoop ligt vooral in het Brussels Gewest, dat de bouwvergunningen niet op tijd kan afleveren.

Voor Diabolo, een project van 0,5 miljard euro dat de luchthaven per spoor moet ontsluiten, dreigen 'immense problemen', waarschuwt Lallemand. Gehoopt werd dat de financiering van die omvangrijke publiek-private samenwerking (PPS) in juni rond zou zijn, om in augustus met de werken te beginnen. Maar zonder bouwvergunning lukt dat niet.

KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud