Advertentie

Ggo's zorgen voor institutioneel incident

Het zit er bovenarms op tussen de verschillende regeringen in België en tussen Vlaamse en Waalse politieke partijen. Aanleiding is een stemming in de Europese Unie over een verbod op ggo's, genetisch gewijzigde organismen. Omdat er grote verdeeldheid is over het onderwerp, was afgesproken dat België zich zou onthouden. Tegen die afspraak in stemde de Waalse minister van Milieu Benoit Lutgen (cdH) voor het verbod. Hierdoor komt het dossier ongetwijfeld op het overlegcomité.

(tijd) - De Europese ministers van Milieu moesten rond de middag stemmen over een verbod op twee genetisch gewijzigde maïssoorten in Hongarije en Oostenrijk. De Europese Commissie wou beide landen verplichten hun verbod in te trekken.

Zoals altijd was er vorige week op Belgisch niveau overleg tussen de bevoegde ministers en regeringen. Zoals bijna altijd in het geval van ggo's was er een kloof tussen het noorden en het zuiden van het land. De Vlaamse regering en minister van Buitenlandse Handel Karel De Gucht steunden de Commissie. Federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) was voor een onthouding. De Waalse regering en de federale ministers van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en van Milieu Paul Magnette (beide PS) steunden Oostenrijk en Hongarije.

België werd maandag, volgens een beurtrolsysteem, vertegenwoordigd door de Waalse minister Lutgen, een fanatiek tegenstander van ggo's. Hij stemde tegen.

Langs Vlaamse kant is er grote ontevredenheid. 'Dit is tegen alle afspraken.' 'In de aanloop naar het Belgische voorzitterschap in de tweede helft van 2010 is dit naar de Europese partners een slecht signaal.'

Wellicht zal het incident besproken worden op het overlegcomité, het overlegorgaan tussen de federale regering en de regeringen van de deelstaten.

DDW

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud