Groen! en Antwerpen houden rangen gesloten

(tijd) - Groen! en Antwerpen hadden al lang de afspraak gemaakt dat schepenen die gedagvaard worden in de Visa-affaire op post blijven. Zowel de Scheldestad als Groen! kan een nieuwe crisis missen als kiespijn. De rangen bleven gisteren gesloten. 'Iedereen is onschuldig zolang de schuld niet bewezen is', was het ordewoord. De vraag blijft wat de kiezer daarvan denkt.

Het was een publiek geheim dat het Antwerpse parket een bijkomend onderzoek in de Visa-affaire was begonnen naar dubbele facturaties van onkosten. Het hing als een zwaard van Damocles boven het schepencollege. Groen! werd beschouwd als de zwakke schakel. In de Antwerpse coalitie bestond de vrees dat een gerechtelijke actie tegen een groene schepen opnieuw tot paniekvoetbal zou leiden. Groen! vreesde dat de socialistische coalitiepartner van een dagvaarding gebruik zou kunnen maken om de groenen verder te destabiliseren.

Groen! riep daarom enige tijd geleden de Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens (sp.a), discreet op afspraken te maken over de te volgen strategie in een 'worst-casescenario'. In het college werd afgesproken dat de schepenen op post zouden blijven, wat het gerecht ook zou doen. Groen! kon zich daarin vinden. Gisteren hield iedereen zich netjes aan die overeenkomst. Burgemeester Patrick Janssens, Groen!-voorzitster Vera Dua, gouverneur Camille Paulus en schepen Chantal Pauwels zelf lieten in koor weten dat de bestuursploeg voortdoet en Chantal Pauwels op post blijft. 'Iedereen is onschuldig tot de schuld bewezen is', klonk het.

Patrick Janssens liet duidelijk verstaan dat de Visa-affaire voor hem een omgedraaide bladzijde is. Hij wees erop dat de politieke consequenties uit de Visa-affaire al getrokken zijn. In maart 2003 nam het college collectief ontslag. De gerechtelijke uitlopers van de Visa-affaire mogen het Antwerpse bestuur niet nog eens in de problemen brengen. Dat was ook te horen bij de Groen!-voorzitster Vera Dua. Beiden probeerden de zaak meteen ook te banaliseren. 'Het gaat blijkbaar om een bonneke van 124,25 euro dat twee keer zou zijn ingediend. Volgens Chantal Pauwels berust heel de affaire op een administratief misverstand. We zullen zien wat de rechtbank ervan denkt', zei Dua.

Chantal Pauwels lijkt meer dan ooit een kat met negen levens. Het ziet ernaar uit dat ze ook deze vierde crisis overleeft Bij het uitbreken van de Visa-crisis in maart vorig jaar kwam ze een eerste keer onder vuur te liggen. De Antwerpse Agalev-leden beslisten op een congres evenwel dat Pauwels op post kon blijven. Ze kwam echter snel een tweede keer in de problemen. Agalev kreeg op 18 mei een verkiezingsopdoffer, die zwaar nazinderde in Antwerpen. De Agalev-fractieleider van Antwerpen, Dirk Geldof, vond dat de partij de rekening gepresenteerd had gekregen voor het handhaven van Pauwels in het college. Maar andermaal kon de schepen politiek overleven. Een derde keer was het prijs, toen er heisa ontstond over de OCMW-woning die Pauwels goedkoop van het OCMW huurt. De gewezen nationaal politiek secretaris Dirk Holemans vroeg, samen met het Antwerpse Agalev-bestuur, het ontslag van Pauwels. Maar ze doorstond opnieuw de storm.

Het was gisteren duidelijk dat Groen! lessen getrokken heeft uit het verleden. Groen! wil niet opnieuw verweten worden in de kaart van het Vlaams Blok te spelen, zoals dat het geval was toen de partij Pauwels' ontslag vroeg naar aanleiding van de heisa over haar OCMW-woning. Weerstand bieden aan het Vlaams Blok wordt in de Scheldestad een argument om moeilijke beslissingen te rechtvaardigen en te verkopen. Dat het Vlaams Blok gisteren - zoals te verwachten was - het ontslag van Pauwels vroeg, kwam Groen! dus eigenlijk goed uit. Het biedt Groen! de verantwoording om Pauwels als schepen te handhaven. Het Vlaams Blok is ook nooit veraf als burgemeester Patrick Janssens zijn bestuursploeg door dik en dun blijft verdedigen. Hij kan geen verdere averij oplopen, wil hij in 2006 bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen inderdaad de 'ergste nachtmerrie' worden van Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter.

De vraag blijft hoe de Antwerpse kiezer reageert. Apprecieert hij dat de meerderheid de rangen gesloten houdt, of niet? Loopt Groen! nogmaals schade op, of niet? Het Vlaams Blok geeft het alvast niet op. De partij dient een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de schepenen die nu vrijuit gaan, waardoor de boeken nog niet definitief gesloten kunnen worden.

21226024

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud