Advertentie
Advertentie

Groen!: ordinaire belastingverhoging

Als er uiteindelijk toch geen verpakkingsheffing komt op basis van de CO2-uitstoot, kan de regering zelfs de groene schijn niet langer ophouden. Dat zegt de partij Groen!. "Wat dan rest is een ordinaire belastingverhoging", die met ecologie of klimaat "niets meer van doen heeft".

(belga) "Paars zonder groen heeft echt wel een potje gemaakt van groene fiscaliteit", zeggen de Vlaamse groenen.Volgens Groen! heeft de regering de ecotakswetgeving "stelselmatig uitgehold". De ecotaks moest herbruikbare verpakkingen goedkoper maken dan wegwerpverpakkingen die slecht zijn voor het milieu. "Paars verliet echter deze filosofie onder druk van de industrie", zegt Groen!. De verpakkingsheffing die premier Verhofstadt bij de laatste begrotingsronde aankondigde, werd door Groen! al niet positief onthaald.

De groenen zien de maatregel als een middel om de begroting te redden, eerder dan een maatregel die het gedrag van de consumenten milieuvriendelijker moet maken, wat de strijd tegen de klimaatsverandering ten goede moet komen.

"De groene schijn werd opgehouden door te stellen dat de heffing zou afhangen van de CO2-uitstoot nodig voor de productie van de verpakkingen. Vrij onzinnig voor wie weet dat de productie van verpakkingen zorgt voor amper 0,5 pct van de totale CO2-uitstoot", zeggen Jef Tavernier en Els Keytsman van Groen!. Als de heffing zowel voor wegwerp- als voor herbruikbare verpakkingen zou gelden, zou dat volgens Groen! een slechte zaak zijn voor het milieu en een "woordbreuk ten aanzien van de industrie". Heel wat ondernemingen investeerden de jongste jaren al in retoursystemen en herbruikbare verpakkingen, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud