Groen! wil structurele bijdrage petroleumsector

(belga) - Groen! is niet onder de indruk van de bijdrage van 12 miljoen euro van de petroleumsector aan de stookoliekorting. Het bedrag ligt veel lager dan het oorspronkelijk vooropgestelde bedrag en bovendien blijft de regering te vaag over wat er precies met dat geld zal gebeuren. Dat meldt Groen! donderdag in een persbericht. De partij blijft pleiten voor een structurele bijdrage van de petroleumsector.

Volgens Groen! hangt er nog de nodige mist rond de bijdrage van de petroleumsector. 'Eén ding is duidelijk: het gaat maar over 12 miljoen euro, en zeker niet over 140 of 100 miljoen euro', aldus Groen!

Groen! betreurt dat de federale regering er niet in geslaagd is de sector te dwingen tot een structurele bijdrage 'aan een duurzame oplossing voor de sociale problemen die ontstaan door de duurdere olie', zegt Groen!-voorzitster Vera Dua.

De partij wil dat premier Verhofstadt duidelijkheid schept over wat er precies met het geld gaat gebeuren. 'Of het geld effectief naar de consument zal gaan, of uiteindelijk via een omweg van een wazig nieuw 'Fonds voor Duurzaam Energiebeleid' zal terugvloeien naar de oliemaatschappijen zelf, is op dit moment compleet onduidelijk', luidt het. 'De mensen hebben het recht te weten waar dit geld nu concreet zal voor gebruikt worden', zegt Dua.

Groen! vraagt de regering om opheldering en pleit ervoor het geld te storten in het bestaande Fonds voor de reductie van de globale energiekost. 'Enkel zo kan het ingezet worden door energiebesparing die bij mensen thuis blijvend tot minder verbruik en dus tot een lager energiefactuur leidt', meent Dua.

'Als blijkt dat het geld in een potje gestort wordt waarmee indirect weer investeringen van oliemaatschappijen in onderzoek en innovatie gefinancierd worden, dan komt het erop neer dat de sector uiteindelijk geen eurocent betaalt om de duurdere olie voor de consument te milderen. En dat met name de belastingbetaler zijn stookoliekorting integral zelf zal betaald hebben', concludeert Dua.

24916735

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud