Grote meerderheid voor algemeen rookverbod

In het federale parlement lijkt zich een grote meerderheid af te tekenen voor een uitbreiding van het rookverbod tot de hele horeca, dus ook de cafés. Lijst Dedecker is radicaal tegen, terwijl ook MR een uitbreiding van het verbod niet ziet zitten.

(belga) -  Dat bleek dinsdag bij de evaluatie van het bestaande rookverbod in de horeca in de bevoegde commissies van Kamer en Senaat.

Uit de evaluatie blijkt dat meer dan 60 procent van alle horeca-inrichtingen de wet respecteren. De grootste zondaars zijn de cafés. Slechts 37 procent leeft de wetgeving na. Vooral de ventilatie- en zoneringsnormen blijken moeilijkheden te veroorzaken. Ook meer dan 40 procent van de jeugdhuizen zijn niet conform de wetgeving ingericht.

Merkwaardig is wel dat er van de kant van de verbruikers een groot draagvlak is voor het huidige rookverbod. 95 procent van de rokers leeft het rookverbod na op restaurant. In jeugdhuizen is dat 77 procent.

Ingewikkeld 

Uit de evaluatie blijken een aantal problemen en pijnpunten, die in de eerste plaats te maken hebben met de ingewikkelde wetgeving. Zo is er voor de jongeren geen duidelijk onderscheid tussen een jeugdhuis (met rookverbod) en een jeugdcafé (zonder rookverbod). Ook naast het verschil tussen een café en een restaurant, is er onduidelijkheid over de horeca-uitbating in sportcomplexen en over het onderscheid tussen een casino en een speelzaal. Daarnaast zorgt ook de verkoop van tabakswaren in lokalen waar niet gerookt mag worden voor problemen.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wilde dinsdag nog niet reageren op de vragen van de commissieleden. Ze wil wachten tot de bespreking van de wetsvoorstellen die over het onderwerp ingediend werden. Zo is er een voorstel van CD&V/N-VA dat een totaal rookverbod in de horeca beoogt.

Verzet 

Lijst Dedecker verzet zich tegen een algemeen rookverbod in cafés. "Wij zijn tegen de verplichting van het rookverbod in cafés omdat we er van uitgaan dat de uitbaters, en de uitbaters alléén, moeten kunnen bepalen of er in hun café gerookt wordt of niet. Het is dan aan de consument om te kiezen tussen de cafés waar wel, en waar niet gerookt wordt", stelde kamerlid Martine De Maght.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud