Half miljard voor groene Vl.Energie

De nieuwe Vlaamse regering stopt rond de 515 miljoen euro in een eigen energiemaatschappij met de werknaam Vl.Energie. Dat schrijven de kranten van de Corelio-groep maandag. De bedoeling is groene energieproductie fors op te trekken.

(belga) - De onderhandelaars van CD&V, sp.a en N-VA bereikten zondagavond een akkoord over een ontwerp van regeerakkoord. 'De eerste lezing', heet dat. Vanaf vandaag/maandag begint de tweede lezing met de discussie over 'de financiële ruimte'.

Intussen is de beslissing genomen om een Vlaamse energiemaatschappij op te richten. Voorlopig heeft die de werknaam Vl.Energie. In een eerste fase zal Vlaanderen al zijn huidige participaties in (groene) energiebedrijven bundelen, goed voor zo'n 315 miljoen euro.

Via de PMV is Vlaanderen nu al mede-eigenaar van onder meer Thenergo en Biofer (biomassa). Daarnaast komt er een kapitaalinjectie, het cijfer van 200 miljoen circuleert. Daarmee kan VL.Energie dan participeren in onder meer Aspiravi (windenergie) en Enfinity (zonne-energie).

'Bedoeling is om zo een speler te creëren die van de schaalvoordelen kan profiteren én het huidige oligopolie van Electrabel en SPE wat kan bevechten', zei een onderhandelaar. 'Belangrijk is sneller de Europese doelstellingen over groene stroom te halen. Een andere activiteit wordt de export van groene technologie.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud