Advertentie

Havenrichtlijn: Vlaamse europarlementsleden zeggen nee

(belga) - Zowat alle Vlaamse europarlementsleden hebben dinsdag in Straatsburg hun stem laten horen. Unaniem pleitten ze tegen de havenrichtlijn, waarover donderdag in tweede lezing wordt gestemd. Alleen Willy De Clercq (VLD) is er nog niet uit welke houding hij zal aannemen.

De huidige versie van de richtlijn is het resultaat van een moeizaam compromis tussen de 15 regeringen en het Europees Parlement. Het laat de bemanningen toe om zonder hulp van de dokwerkers zelf hun goederen te lossen. Verder opent de richtlijn de deur voor een grondige liberalisering van het loodswezen in de Europese havens. Ongeacht hun politieke familie lieten zowat alle Vlaamse parlementsleden hun ongenoegen over de richtlijn horen.

Volgens Nelly Maes (Spirit) organiseert Europa de concurrentie tussen de havens en dit ten koste van de veiligheid. Ook Anne Van Lancker (sp.a), Jan Dhaene (onafhankelijke sp.a-er in groene fractie) en Bart Staes (Groen!) kwamen tussen. Volgens Staes betekent de richtlijn heuse sociale dumping.

Marianne Thyssen en Miet Smet, allebei CD&V, kondigden aan dat ze het stemadvies van hun fractie niet zullen volgen en eveneens tegen de richtlijn zullen stemmen. Dat zei ook Dirk Sterckx (VLD). Hij betreurde ook dat de voorafgaandelijke toelating uiteindelijk uit de compromistekst was verdwenen. Tenslotte lieten ook de vertegenwoordigers van het Blok weten dat ze nee zullen stemmen.

Willy De Clercq (VLD) denkt nog na. "Als liberaal ben ik uiteraard tegen elke vorm van monopolie. Anderzijds kan ik geen richtlijn steunen die de veiligheid ondergraaft." "We moeten zien", zo zei hij tegen Belga, "welk compromis haalbaar is". Om de Euro-parlementariƫrs er aan te herinneren dat er veel op het spel staat, overhandigden enkele dokwerkers dinsdag een petitie met 16.000 handtekeningen. In die petitie wordt gevraagd om de havenrichtlijn te verwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud