Helft Belgen bereid langer te werken voor zelfde loon

(tijd) - 53 procent van de Belgen is bereid meer uren per week te werken voor hetzelfde loon. Maar daar moet wel meer werkzekerheid tegenover staan. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling naar het werknemersvertrouwen van Randstad.

Dat Nederlandse uitzendkantoor liet de mening optekenen van 1.000 Belgen in de periode van 4 tot 8 oktober.

Bij jongeren is de bereidheid om meer te werken tegen dezelfde loonvoorwaarden groter dan bij ouderen (58% tegenover 47%). Ook de kaderleden tonen een grotere bereidheid met een aandeel van 60 procent. Er zijn geen verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land, noch tussen mannen en vrouwen.

Uit de peiling blijkt ook dat het werknemersvertrouwen tegenover de vorige enquĂȘte, drie maanden geleden, stagneert: 38 procent schat de werkgelegenheidskansen gunstig in, terwijl 49 procent pessimistisch is. Toch is de onderliggende trend op de arbeidsmarkt volgens Randstad positief: het aantal vacatures in de kranten stijgt en de uitzendarbeid zit nog steeds in de lift. Verwacht wordt dat de uitzendarbeid in september met 15 procent is toegenomen in vergelijking met september 2003. De uitzendarbeid is een goede barometer voor de evoluties op de arbeidsmarkt: trekt de economie opnieuw aan, dan werven bedrijven eerst uitzendkrachten aan. Maar als de economie stroef draait, sneuvelen de eerste banen bij de interim-krachten.

EC

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud