Herman Van Rompuy wordt (tijdelijk) Kamervoorzitter

De CD&V/N-VA-kamerfractie heeft donderdag zoals verwacht Herman Van Rompuy voorgedragen als Kamervoorzitter. Fractieleider Pieter De Crem zal deze namiddag tijdens de plenaire vergadering de ex-vicepremier en partijvoorzitter naar voren schuiven als vervanger van Herman De Croo. De benoeming van Van Rompuy is wel tijdelijk.

Dat het (voorlopig) niet Pieter De Crem of Stefaan De Clerck zou worden, werd woensdag al duidelijk. CD&V/N-VA liet toen verstaan dat ze als grootste fractie in de Kamer Herman Van Rompuy naar voren zou schuiven als Kamervoorzitter. Ze liet dat ook weten aan de drie andere, toekomstige coalitiepartners (Open Vld, MR en cdH).

De Crem ziet het voorzitterschap van de Kamer niet echt zitten en liet dat ook al verschillende keren blijken. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen vroeg de huidige fractieleider uiteindelijk om ook nog een tijdje fractieleider te blijven.

Hoe het plaatje er uiteindelijk overal zal uitzien, hangt af van de regeringsvorming. Iedereen gaat ervan uit dat Herman Van Rompuy uiteindelijk vicepremier wordt en dat er dus een andere CD&V'er op de voorzittersstoel van de Kamer terechtkomt.

Wie er naast Van Rompuy in het vast bureau gaat zetelen, is nog niet duidelijk. Door onenigheid tussen Nederlandstaligen en Franstaligen over de aanwezigheid van het Vlaams Belang in het bureau - op basis van de krachtsverhoudingen na 10 juni heeft de partij recht op de vierde ondervoorzitter - kon het bureau al twee weken na elkaar niet worden benoemd en is de Kamer nog altijd niet rechtsgeldig samengesteld. Vandaag/donderdag volgt een laatste poging.

Momenteel buigt de conferentie van de voorzitters zich nog over de heikele kwestie. Wellicht kunnen de kamerleden zich straks in het halfrond in verschillende stemrondes uitspreken over verschillende kandidaten. Dan zal blijken of het Vlaams Belang en ook de sp.a een zitje krijgen in het bureau.

CD&V/N-VA schuift naast Van Rompuy N-VA-voorzitter Bart De Wever naar voren als ondervoorzitter. Voor het college van quaestoren - dat de financiƫn van de Kamer beheert - zijn Luc Goutry en Servais Verherstraeten de kandidaten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud