Hiroshima deze week herdacht door blokkade Kleine Brogel

Precies 61 jaar na het atoombombardement van Hiroshima roept de vzw Voor Moeder Aarde, met de steun van een grote groep prominenten, op om woensdag 9 augustus de NAVO-kernwapenbasis van Kleine Brogel geweldloos te blokkeren. Op die basis liggen twintig Amerikaanse B-61 tactische kernbommen. Dat is een "potentieel van 200 Hiroshima's", zo luidt het zondag in een persbericht.

(belga) De initiatiefnemers van de blokkade zijn, naast de vzw Voor Moeder Aarde, Vlaams Parlementslid Eloi Glorieux, senator Patrik Vankrunkelsven, de burgemeester van Hiroshima, Akiba Tadatoshi, en de burgemeester van Nagasaki, Iccho Itoh.

Ongeveer 75 Belgische parlementsleden en burgemeesters roepen de bevolking mee op om de kernwapenbasis geweldloos te blokkeren. De blokkade wordt ook gesteund door een vijftigtal prominenten, waaronder auteurs, academici en een aantal sportlui. Onder de ondertekenaars vinden we onder andere ex-premier Jean-Luc Dehaene, Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin, weerman Frank Deboosere, triathlonexpert Marc Herremans, atlete Tia Hellebaut en cartoonist Herr Seele.

De blokkade wordt gecoördineerd door Voor Moeder Aarde vzw, de Vlaamse afdeling van Friends of the Earth International. De actievoerders spreken af op woensdagmorgen 9 augustus om 10 uur aan de hoofdingang van de militaire basis in Peer.

De actievoerders willen dat de Belgische regering dringend werk maakt van de resoluties die vorig jaar werden aangenomen in de Belgische Kamer en Senaat. In de resoluties vragen de parlementsleden onder meer de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa.

"Het is hypocriet dat we Noord-Korea en Iran met de vinger wijzen terwijl we zelf Amerikaanse kernwapens op ons grondgebied herbergen", stelt Pol D'Huyvetter, woordvoerder van Voor Moeder Aarde.

"De spanningen in het Midden-Oosten drijven ook de dreiging van de kernwapens weer op. De wereld voelt dat; ook onze bevolking voelt die dreiging. De brede steun voor onze actie die we vonden bij de bevolking toont aan dat er een brede overtuiging leeft die alle kernwapens wil bannen uit de wereld", zegt senator Patrik Vankrunkelsven.

foto belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud