Hitte en regen in zomer kosten land- en tuinbouw 187 miljoen euro

De droogte en regen van de afgelopen zomer eisen hun tol in de land- en tuinbouw. De Boerenbond raamt dat de extreme weersomstandigheden de boeren 187 miljoen euro zullen kosten. De landbouworganisatie gaat de overheid om steun vragen.

(belga) Het warme juli en de regenachtige augustusmaand hebben vooral de productie van ruwvoeders zwaar getroffen. Voor gras rekent de Boerenbond op een verlies van 29,2 miljoen euro, voor maïs op 36 miljoen euro.

Ook het tarwe-aereaal heeft te lijden gehad onder het weer. Voorzichtige schatting: 17 miljoen euro. Het verlies voor de aardappelen wordt geraamd op 24 miljoen.

De Boerenbond gaat steun vragen aan de overheid om de kosten op te vangen. De organisatie wil dat het Rampenfonds tussenbeide komt en vraagt dat de betaling van belastingen en sociale bijdragen wordt uitgesteld of verminderd. De Boerenbond heeft daarover een brief geschreven aan premier Guy Verhofstadt, minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle en Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme.

(foto belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud