Advertentie

Hoppebos wordt ontruimd (update)

(belga) - De federale politie is dinsdagochtend gestart met de ontruiming van het Hoppebos in Vloesberg. Dat wordt sinds eind april bezet door een dertigtal actievoerders, die eisen dat een illegaal stort in het bos wordt opgeruimd. De politie heeft 26 actievoerders opgepakt en op een na alle constructies uit de bomen verwijderd.

De politie heeft een zestigtal agenten ingezet op de bezette site zelf. Rond het bos bevinden zich nog eens ongeveer evenveel agenten. In Vloesberg, aan de weg tussen Brakel en Ronse, staat een veertigtal manifestanten dat zijn steun voor de actievoerders wil betuigen.

De federale politie probeert momenteel met behulp van een helikopter actievoerders uit hun boomhutten in het Hoppebos in Vloesberg te evacueren. Zo wordt van uit de helikopter een touw naar beneden gelaten langs waar agenten proberen de bezetters 'op te pikken'.

Het Hoppebos sluit aan bij het Brakelbos en Pottelbergbos net over de taalgrens. Het grootste deel van het Hoppebos (15 hectare) is eigendom van Fort-Labiau, 5 hectare is een gemeentebos dat werd geklasseerd om zijn esthetische en wetenschappelijke waarde. In het verleden waren er al verschillende incidenten met en betogingen tegen het zandwinningsbedrijf FORT-LABIAU dat het grootste deel van het Hoppebos heeft opgekocht. Het bedrijf gebruikt er volgens de actievoerders oude zavelputten als illegaal stort.

De bezetters eisen onder meer de onmiddellijke stopzetting van de zavelwinning en de sluiting van de afvalputten. Ze willen voorts dat het Hoppebos wordt beschermd en dat een illegaal aangelegde weg wordt verwijderd. Zij hekelen voorts de houding van het gemeentebestuur en van de Waalse overheid die in deze hun verantwoordelijkheid zouden ontvluchten.

Op 19 mei kregen de bezetters van de rechtbank van Doornik het bevel het bos te verlaten, op straffe van een dwangsom van 250 euro per uur. Dat gebeurde op basis van een eenzijdig verzoekschrift dat de gemeente Vloesberg had ingediend. De actievoerders gingen evenwel niet in op dat bevel en bleven het bos bezetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud