Huiszoeking bij raadsheer Schurmans in Fortis-zaak

Christine Schurmans (foto: belga)

In het kader van het tuchtonderzoek naar raadsheer Christine Schurmans, een van de raadsheren van het beruchte Fortis-arrest van het Brusselse hof van Beroep, is vrijdagvoormiddag een huiszoeking uitgevoerd in de woning van Schurmans. Dat bevestigde haar advocaat, meester Patrick Hofftrössler vrijdagavond.

(belga) - "We verwelkomen de huiszoeking want het is de eerste keer in het strafonderzoek dat informatie van mevrouw Schurmans ontvangen wordt. Na deze stap in het kader van het onderzoek kan nu ook onze zienswijze meegegeven worden", aldus Hofftrössler.

De Gentse raadsheer Henri Heimans, bekend als onderzoeksrechter in de zaak-Lernout & Hauspie en de Fortis-voorkenniszaak tegen minister Karel De Gucht, voert het onderzoek. Het Gentse parket-generaal wilde eerder op de dag de huiszoeking niet bevestigen of ontkennen.

Schurmans is naast kamervoorzitter Paul Blondeel een van de drie raadsheren van het Brusselse hof van beroep die de Fortis-rechtszaak behandelden in december. Die zaak en de mogelijke inmenging van de regering leidde tot het ontslag van de regering Leterme. Dankzij het arrest van het hof was de stemming over de reddingstransacties mogelijk op de buitengewone algemene vergadering van Fortis holding woensdag op de Heizel. De aandeelhouders verworpen er nipt de deal met BNP Paribas.

Schurmans was een van de drie magistraten die zich moesten uitspreken over de verkoop van Fortis, maar ondertekende het vonnis niet. Haar echtgenoot Jan De Groof (CD&V) nam voor de uitspraak was geveld contact op met het kabinet van toenmalig premier Yves Leterme (CD&V). Schurmans werd naar eigen zeggen zelf zwaar onder druk gezet om het vonnis toch te ondertekenen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud